ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ

Κείμενο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Εκπαίδευση   Κοινωνική ανυπακοή / Αντιστάσεις   Κρατική καταστολή – Κοινωνικός έλεγχος  


    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη από το καλοκαίρι του 2019 προτάσσει μια πολιτική ατζέντα με μια σειρά «αντι-εκπαιδευτικών» νομοσχεδίων που στοχεύουν σε μια συνολική, θεσμική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η οποία μόνο στην «αναβάθμιση της παιδείας στα πανεπιστήμια» δεν στοχεύει.Με πρόφαση την πανδημία covid-19, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική απουσία μας στους χώρους των σχολών ενώ παράλληλα καταργεί το θεσμό του ασύλου ολοκληρωτικά, προσπαθώντας να περάσει εκπαιδευτικά νομοσχέδια που μοιάζουν να είναι τα χειρότερα εδώ και δεκαετίες.

    Τα νομοσχέδια αυτά μιλάνε για θέματα όπως τη θέσπιση ορίων φοίτησης όπου θα υπολογίζεται για τα φοιτητά των ΑΕΙ ως ν+ν/2, όπου όταν υπερβαίνεται θα διαγράφονται. Η συνιστώσα αυτή έρχεται να οξύνει τους ταξικούς φραγμούς, καθώς επιτίθεται ξεκάθαρα σε αυτά που δουλεύουν για να μπορούν να συντηρήσουν τις σπουδές τους. Εντατικοποιούν τους ρυθμούς των ζωών μας αποσκοπώντας σε ένα πανεπιστήμιο-μηχανή παραγωγής «καριεριστών» ώστε να είναι εφικτά όλα τα μέσα για να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελεύθερης, καπιταλιστικής αγοράς. Με άλλα λόγια θέλουν να δουλεύουμε για αυτούς, απομονωμένοι κοινωνικά και πολιτικά μέσα στις ίδιες μας τις σχολές. Κάνουν λόγο για θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ορισμένη από το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα (κατάργηση της βάσης του 10) που θα προκύπτει από το μέσο όρο της απόδοσης των υποψηφίων στις πανελλήνιες, από κάθε επιστημονικό πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τις ήδη μη αξιοκρατικές πανελλαδικές εξετάσεις ,που αν δεν κάνεις φροντιστήριο οι πιθανότητες εισαγωγής είναι ελάχιστες και μετά η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μονόδρομος, αγώνα δρόμου ανάμεσα στους «λίγους και καλούς» και στους ταξικά μη-προνομιούχους. Βέβαια δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα ανώτερα ταξικά στρώματα δεν καλούνται να πάρουν μέρος σε αυτό, έχοντας εξασφαλισμένη μια θέση σε ιδιωτική σχολή. Αυτό έρχεται να οξύνει τις ανταγωνιστικές σχέσεις που προτάσσει το κεφάλαιο πριν ακόμα εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, το οποίο έρχεται να τις εδραιώσει.

    Με κάθε τρόπο προσπαθούν να επιβάλουν ένα νέο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, ένα πειθαρχικό σώμα και συστήματα ελέγχου στις εισόδους των πανεπιστημιακών χώρων, όπου με τη θέσπιση τους έχουν ξεκάθαρο σκοπούς. Να νεκρώσουν κάθε πολιτική δραστηριότητα/διαδικασία, να φιμώσουν κάθε πολιτικό λόγο που έρχεται σε σύγκρουση με τις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, να εκκενώσουν κατειλημμένους χώρους αγώνα και στέκια όπου ήδη έχει δρομολογηθεί με την εξ ολοκλήρου κατάργηση του ασύλου, να σπέρνουν τον φόβο της τιμωρίας για το παραμικρό που στην αντίληψη τους θα ορίζεται ως παραβατικό. Έτσι δένουν τα χέρια σε κάθε πολιτικό αγωνιζόμενο μέτωπο απέναντι στις αυθαιρετικές συμπεριφορές και σκευωρίες των πρυτάνεων, καθηγητών , τα οποία θα τιμωρούνται μέχρι και με διαγραφή των «ατόμων με παραβατική συμπεριφορά» από το πανεπιστήμιο. Βέβαια σε ένα ήδη υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο που κάνει εκπτώσεις σε όλες τις βασικές μας ανάγκες, σε εστίες υπό κατάρρευση που καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης μια δυστοπία, μετακυλώντας όλα τα κόστη στα φοιτητά, αυτό που λείπει και θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα ποιό είναι φυσικά; οι μπάτσοι σχολών!

    Ας μην έχουμε αυταπάτες και κλείνουμε τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προτάσσεται τείνει να ιδιωτικοποιήσει το θεσμό της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλέον για τα καλά και όλα να δουλεύουν εις βάρος των ταξικά χαμηλότερων στρωμάτων. Επιδιώκει να χτίσει μια εικόνα πανεπιστημίου «καθαρού» αποστειρωμένου από κοινωνικές και πολιτικέςσυναναστροφές και ελευθερία του λόγου (εκτός και αν έχουν να κάνουν με πολιτικές δυνάμεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων με τα φοιτητά), επιτηρώντας και ποινικοποιώντας ότι χαλάει την εικόνα στα μάτια των πρυτάνεων και των καθηγητάδων. Οι μπάτσοι και η κυβέρνηση έχουν ήδη δείξει πολλές φορές ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της καταστολής. Αυτό με αφορμή τη «βία και ανομία», όπου φυσικά σε συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, προβάλουν την αστυνομική καταστολή και τις πρακτικές της αναγκαίες για την «εξασφάλιση της τάξης καιτης νομιμότητας», εφόσον έχουν καταστήσει τις ίδιες τις σχολές «άνδρα ανομίας και παραβατικότητας», νομιμοποιώντας και κανονικοποιώντας τη βία της αστυνομικής καταστολής.

    Το είδαμε αυτό με την εκκένωση των καταλήψεων του πάνω και κάτω Πολυτεχνείου στις 13/11 συλλαμβάνοντας 92 άτομα με αφορμή την ολοκληρωτική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το στήσιμο δικογραφίας-σκευωρίας εις βάρος των 8 συλληφθέντων του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΑΣΟΕΕ τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στην ενέργεια που έγινε στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Ξεκινώντας από την επικήρυξη των «συμμετεχόντων», με πρακτικές παρακολούθησης και καταγραφής τηλεφωνικών συνομιλιών από την αστυνομία με μόνη δικαιολογία ότι οι φερόμενοι ως συμμετέχοντες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και της ΑΣΟΕΕ, την υποκλοπή προσωπικών και οικογενειακών συνομιλιών, την αξιοποίηση «ανώνυμων καταγγελιών» σε μια προσπάθεια να στηρίξουν ένα σωρό αυθαίρετες κατηγορίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εισαγγελέας και ανακριτής έθεσαν, στα 4 από τα8 άτομα ως όρους 1 φορά τον μήνα παρουσία στο τοπικό ΑΤ και εγγύηση 3000€ κατ’ άτομο έως τις 19/01 καθώς και αναγκαστική λήψη DNA και αποτυπωμάτων και από τους 8 έως τις 11/01. Επίσης αποφασίστηκε ακόμα και για την φοιτήτρια που κατηγορείται η εξαναγκαστική λήψη DNA, παρότι το μείγμα που έχει βρεθεί παραπέμπει σε συνδυασμό ανδρικών χρωμοσωμάτων. Κάτι τέτοιο δίνει την δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να κατασκευάσουν σκευωρίες εις βάρος των 8. Την ίδια στιγμή που ρατσιστικά και άλλα εγκλήματα περνούν απαρατήρητα, βλέπουμε μια προσπάθειας φορτώματος βαρύτατων κατηγοριών εντελώς αυθαίρετων, καθιερώνοντας το αστυνομικό κράτος και αφήνοντας υπόνοια ότι θα συνεχίσουν να αδειάζουν κατειλημμένους χώρους και να αραδιάζουν αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος αγωνιστριών.

    Η καταστολή δείχνει ξανά τις προθέσεις για κατάργηση και ποινικοποίηση των κατειλημμένων χώρωνεντός σχολών και εστιών, εφόσον στις 30/12 ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δίωξη κλπ.) εισέβαλαν στην Α ΦΕΠΑ με αφορμή την διακίνηση ναρκωτικών, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό, σπάζοντας δημόσιους χώρους, μπουκάροντας σε κατειλημμένα δωμάτια, εκκενώνοντας στέκια, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς χώρους, μπαίνοντας σε δωμάτια εστιακών φοιτητών όπου από αμέλεια μπέρδεψαν τους αριθμούς των δωματίων. Συνολικά, ανοίχτηκαν 27 χώροι, τις 3+ ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση, τρομοκρατώντας όποιο προσπαθούσε να απο το δωμάτιό του και πραγματοποιώντας 8 συλλήψεις ατόμων που μένουν σε καταλήψεις στέγης. Σε μια εποχή που αναμένεται η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το μήνυμα του κράτους ήταν ξεκάθαρο: Καμία πολιτική δραστηριότητα δεν θα γίνει ανεκτή σε πανεπιστημιακό χώρο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε οτι η εστία από της αρχές του δεύτερου lockdown στεγάζει πολλές συνελεύσεις του α/α χώρου. Ωστόσο, η εισβολή αυτή δεν έμεινε αναπάντητη, στις 23/1 εστιακά μαζί με αλληλέγγυο κόσμο πραγματοποίησαν μαζική πορεία στη γειτονία και έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στη κυβέρνηση.

    Οι πρακτικές αυτές έρχονται να καταργήσουν τη θεμελιώδη ελευθερία των δημόσιων χώρων όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τις σχολές και τις εστίες, και την κάθε ανατρεπτικής φύσεως,αυτοοργανωμένου, από τα κάτω αγώνα. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου των ζωών μας που επιβάλλονται μέσω ένα σωρό αυθαίρετων μέτρων με πρόφαση την πανδημία, επικαλούμενοι την ατομική ευθύνη. Να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση, καμία πρυτανεία να πατάει στις πλάτες των ταξικών χαμηλότερων στρωμάτων για να κάνει τα κουμάντα της. Να μην αφήσουμε τις συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού να εμποδίσουν τους αδιαμεσολάβητους, συλλογικούς αγώνες και να σταθούμε μαχητικά ενάντια στις καταπιέσεις που προτάσσουν ολοκληρωτικά νομοσχέδια και μπάτσοι σε κάθε στενό της πόλης.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΕΛΥΕΘΡΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΟΕΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *