ΚΚΕ:ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΘΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ
 
 

Τον μεγάλο κίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα από την ενίσχυση και τον πολλαπλασιασμό των μηχανισμών κατασκοπείας, και παρακολούθησης αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εδώ και ορισμένους μήνες λειτουργεί η πλατφόρμα διακρατικής κατασκοπείας «Intelligence College of Europe» (ΙCE) με τη συμμετοχή πάνω από 23 κρατών – μελών της ΕΕ και 7 λεγόμενων εταίρων. Η εν λόγω πλατφόρμα έρχεται ως συμπλήρωμα στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς , που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την κρατική κι ευρωενωσιακή κατασκοπία, το μαζικό φακέλωμα και το χαφιεδισμό, όπως οι  EU – Lisa, ECRIS, Εurodac, EU INTCEN ,COSI, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS III), το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδιού (ETIAS), «Ομάδα ενάντια στην τρομοκρατία» κ.α Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων βάσεων δεδομένων, ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης.

Στο ιδρυτικό κείμενο που υπέγραψαν οι χώρες που συμμετέχουν στον αντιδραστικό αυτό μηχανισμό του ΙCE αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, ότι ο σκοπός τους είναι «να γίνει ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκούς και εκείνους που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις». Επιπρόσθετα δε ερωτήματα εγείρει και το γεγονός, ότι οι εκπρόσωποι των κρατών στο ίδιο κείμενο κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες.

Από το 2013 λειτουργεί η λεγόμενη «Σχολή Κατασκόπων της ΕΕ» η οποία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ, έχοντας μάλιστα έδρα της την Ελλάδα και Έλληνα Διοικητή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το «Κλαμπ τη Βέρνης» που δραστηριοποιείται εδώ και 51 χρόνια σε θέματα «ανταλλαγής απόψεων» γύρω από θέματα μυστικών υπηρεσιών.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί γύρω από την «ενισχυμένη συνεργασία» ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες, κυβερνήσεις κρατών, δίκτυα πληροφοριοδοτών αποδεικνύεται στην πράξη ότι απασχολούν σε στρατηγικό επίπεδο την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες και μηχανισμούς τους. Το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία COVID – 19 έρχεται να εντείνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σε μια σειρά τομείς με την άμεση εμπλοκή και μυστικών υπηρεσιών. Με αφορμή την πανδημία κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ όπως στην Ελλάδα αυτή της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στον περιορισμό σε ελευθερίες και δικαιώματα, ποινικοποίηση εργατικών αγώνων, απεργιών, διαδηλώσεων και συνδικαλιστικής δράσης, ενεργοποιούνται εφαρμογές ιχνηλάτησης – παρακολούθησης, συλλογής, επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που ελέγχονται από μεγάλους ομίλους τηλεπικοινωνιών με το αζημίωτο.

 

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο γεγονός ότι η συγκρότηση μηχανισμών όπως η ΙCE, η «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κατασκόπων» κ.α καταπατά κατάφορα τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και συνοδεύονται από κατασταλτικά μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική δράση εντείνοντας την πολυπλόκαμη καταστολή και περιστολή στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων;

– Πώς τοποθετείται στο δικαίωμα της μη καταγραφής, επεξεργασίας και με διάφορα μέσα φακελώματος προσωπικών δεδομένων της παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών των λαών από την ΕΕ και διάφορες χαφιέδικες υπηρεσίες και κατασκοπευτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο της κι έξω από αυτό; Ποια είναι η διασύνδεση τους με τις νέες εφαρμογές ιχνηλάτησης – παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας;»

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *