ΚΚΕ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ρεπορτάζ

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εργαζόμενε, -η,

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσένα που τόσα χρόνια με τη δουλειά και τον ιδρώτα σου κρατάς ανοιχτή τη μοναδική σε όλη τη χώρα μονάδα εξόρυξης πετρελαίου. Σε εσένα που πέρασες από τις συμπληγάδες πέτρες των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγούσαν πριν μια 20ετία σε «βέβαιο και ξαφνικό θάνατο τον Πρίνο». Που κατέθεσες τιτάνιες θυσίες με το πείραμα της «αυτοδιαχείρισης», το οποίο κράτησε ναι μεν ανοιχτό το εργοστάσιο και την εξόρυξη αλλά οδήγησε στην αναπόφευκτη (στα πλαίσια του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος) μέγγενη της διαχείρισης από μονοπωλιακό όμιλο. Με λίγα λόγια, με τις δικές σου πλάτες (εντατικοποίηση, καθήλωση μισθών ακόμα και εργατικά «ατυχήματα» λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας) η ENERGEIAN OIL & GAS «μπήκε στο παιχνίδι» των υδρογονανθράκων και της Ενέργειας, απορρόφησε το συνεταιρισμό των εργαζομένων μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε σε επενδύσεις και κοινοπραξίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων, ο λαός όλης της Καβάλας γνωρίζει από πρώτο χέρι

 ποιος σήμερα είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος.

Από τη μία τα εργασιακά δικαιώματα σε διαρκή πίεση, ο αριθμός των μόνιμων (αορίστου χρόνου) εργαζομένων ολοένα και να συρρικνώνεται, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με σαφώς μικρότερες αποδοχές και δικαιώματα ολοένα να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αλλά και να απολύονται οποιαδήποτε ώρα και στιγμή αποφασίσει η Ενεργειακή σύμφωνα με τα δικά της σχέδια. Γιατί τέτοιες ήταν οι απολύσεις όταν αποφάσισε να αποσύρει το γεωτρύπανο «ENERGEIAN FORCE» και να το μεταφέρει στις νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ.

Από την άλλη όλα αυτά τα χρόνια κολοσσιαία κέρδη, «μπάσιμο» για τα καλά στον Ενεργειακό χάρτη, επενδύσεις από το Μαυροβούνιο μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εξαγορά της EDISSON, είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφηση του 60% της REPSOL στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, εξαγορά του block 2 από την TOTAL δυτικά της Κέρκυρας, εκτίμηση για έσοδα το 2023 της τάξης των 2 δις το χρόνο, πάνω και από τη σημερινή της χρηματιστηριακή αξία!

Οφείλουμε σήμερα με βάση και τη συσσωρευμένη πείρα μας να απαντήσουμε στο ερώτημα: θα βρισκόταν η Ενεργειακή εδώ που βρίσκεται τώρα, αν εδώ και χρόνια δεν εκμεταλλευόταν το πετρέλαιο που αποτελεί ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ το οποίο αντλεί ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του Πετρελαίου και απειλεί με λουκέτο. Στη δημόσια προβολή κάνει τα πάντα για να εμφανιστεί ότι «αγωνιά για τις θέσεις εργασίας», «συνεισφέρει στην τοπική οικονομία», πρωτοστατεί στην «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Φυσικά όλα αυτά δεν χρειάζονται για να πείσουν τις κυβερνήσεις που πολύ πρόθυμα ανανεώνουν τις άδειες εκμετάλλευσης, παραχωρούν τα οικόπεδα ερευνών, εξασφαλίζουν ακόμα και χρηματοδότηση. Τα επιστρατεύει για να εξασφαλίσει τη δική σας ανοχή, όπως και συνολικά του λαού της Καβάλας.

 

 

Το «σχέδιο διάσωσης» δεν είναι για τα δικαιώματα, τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων.

Η έγκριση του σχεδίου που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ και περιλαμβάνει δάνειο 90,5 εκ. με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και άλλα 9,5 εκ. με απευθείας κρατικό δάνειο προϋποθέτει «τη συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη». Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει» η Ενεργειακή βάζει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δηλαδή απολύσεις που θα συνοδεύονται με συνολικότερες «αναδιαρθρώσεις», δηλαδή περικοπές μισθών και δικαιωμάτων για όσους μείνουν στη δουλειά.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

  • Είναι αλήθεια ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πίεση και διαρκείς διακυμάνσεις, αλλά σήμερα οι τιμές βρίσκονται ξανά στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Οι διακυμάνσεις οφείλονται στη νέα καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε και δεν εμπόδισε την Ενεργειακή να προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις, σε εξαγορές, κλπ.
  • Τα 120 εκ. που όπως δηλώνει η εταιρεία «έχει ζημιά» τα δύο τελευταία χρόνια, δεν οφείλονται στους συμπιεσμένους προς τα κάτω μισθούς. Άλλωστε η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως «δημιουργεί κάθε χρόνο εισόδημα άνω των 13 εκ. ευρώ το χρόνο για την τοπική κοινωνία», στα οποία προφανώς συμπεριλαμβάνει και δαπάνες για τοπικούς προμηθευτές κλπ.
  • Όσο και αν η εταιρεία διατείνεται ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια και πως εγγύηση για αυτό αποτελεί και η συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στη διοίκησή της, όπως προβλέπεται από το σχέδιο που εγκρίθηκε από την ΕΕ, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά τα δάνεια με εγγυήσεις κρατικές και για αυτό δικαίως τα χαρακτηρίζει «θαλασσοδάνεια».
  • Πιθανά τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν το μοναδικό «μπαξίσι» προς την Ενεργειακή. Η παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» για την μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται στην τελική φάση της δημοπράτησης και η Ενεργειακή είναι μία από τις εταιρείες που το διεκδικούν. Μάλιστα το project επανεντάχθηκε στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ, δηλαδή αποτελεί επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παράλληλα μέσα στο Μάρτη η κυβέρνηση έδωσε παράταση 4 χρόνων για τις έρευνες στις περιοχές εκμετάλλευσης σε Πρίνο και Νότια Καβάλα και γνωμοδότησε θετικά και το ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο παραχωρησιούχος της υπόγειας αποθήκης), γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά και ως μη όφειλε! Μήπως τελικά η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στην Ενεργειακή και «υποκύπτει» σε έναν ακόμα εκβιασμό;
  • Οι νέες προτάσεις της Ενεργειακής για τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου δεν γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Ο φερετζές της «πράσινης προοπτικής» προσπαθεί να κρύψει την ούτως ή άλλως διακηρυγμένη στόχευση της εταιρείας να καταστεί «περισσότερη ανθεκτική στις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά ενέργειας».

Εργαζόμενε, -η,

Τώρα είναι η ώρα να βάλεις μπροστά σου όλη τη συσσωρευμένη πείρα σου, να μην πετάξεις στα σκουπίδια τους κόπους μιας ζωής, να μην δεχτείς την υπονόμευση του δικού σου μέλλοντος. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην περάσουν οι «εθελούσιες» απολύσεις και οι μετατροπές συμβάσεων, οποιαδήποτε βλαπτική εργασιακή μεταβολή.

Οι ίδιες αυτές οι εξελίξεις μας οδηγούν σε συμπεράσματα που δεν πρέπει να αφήσουμε στην άκρη:

  • Ότι οι κυβερνήσεις – προηγούμενες και σημερινή – βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των μονοπωλιακών ομίλων και σταθερά απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις, τα δικαιώματα του λαού για αξιοπρεπή ζωή. Για τους ομίλους ζεστό χρήμα, παράδοση της περιουσίας του λαού, «θαλασσοδάνεια» και ένα νομοθετικό οπλοστάσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, όπως ο νέος νόμος για τη 10ωρη δουλειά και τον παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Για το λαό υποβαθμισμένη υγεία εν μέσω πανδημίας, κλειστά σχολεία, κρατική βία και εργοδοτική τρομοκρατία. Για τους ομίλους παρεμβάσεις και διεκδικήσεις από την ΕΕ. Για το λαό δεκάρα τσακιστή για έργα υποδομής, αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία που δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν φέρνουν κέρδη.
  • Ότι η στάση «βάζουμε πλάτη για να σωθεί η επιχείρηση» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες υποχωρήσεις, σε νέα δεινά για τους εργαζόμενους.
  • Ότι σε τέτοιες περιόδους οι πάντες κρίνονται από τις θέσεις αλλά και από τη στάση τους. Τοπικοί παράγοντες, συνδικαλιστικές ηγεσίες, πολιτικά κόμματα.
  • Ότι μόνο στο δικό μας αγώνα μπορούμε να στηριχτούμε σε συμπόρευση και κοινή δράση με τους συναδέλφους σε άλλους κλάδους που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Γιατί τελικά

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ!

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *