ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ρεπορτάζ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στις επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη και τον άνθρωπο αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναφέρθηκε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, στην ομιλία που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ως εισηγητής στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας Ε.Ε- Ισλανδίας για την κλιματική αλλαγή. Με τη συμφωνία, τα δύο μέρη δεσμεύονται να εφαρμόσουν από κοινού τις προβλέψεις της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Γ. Δημαράς υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας, αποτελώντας το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν. Παράλληλα επεσήμανε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί άλλο περιβαλλοντικό ή οικονομικό πρόβλημα που να συγκεντρώνει τόσο ευρεία επιστημονική αλλά και πολιτική συναίνεση.

Στη συνέχεια της εισήγησής του ο Γ. Δημαράς τόνισε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν αποτελούν απλώς την αιτία αλλαγής του κλίματος, αλλά και το σύμπτωμα ενός «βρώμικου», σπάταλου και παράλογου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Η δράση της ανθρωπότητας υπήρξε μέχρι σήμερα άτολμη στον τομέα αυτό και η πρωτοφανής κλιματική αλλαγή θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για συνολική επαναξιολόγηση του παραπάνω μοντέλου οδηγώντας σε μια άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση. Μια τέτοια στροφή θα οδηγήσει ταυτόχρονα και σε έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας εκατομμύρια «πράσινες» θέσεις εργασίας και ελαχιστοποιώντας την ενεργειακή, πολιτική και οικονομική εξάρτηση από τις χώρες παραγωγούς των ορυκτών καυσίμων.

Ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε και στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ανήκει στις 18 πιο τρωτές περιοχές του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην κλιματική διπλωματία, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στις βασικότερες διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) μέχρι σήμερα.

Στη δευτερολογία του έκανε κριτική στην στάση του ΚΚΕ που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο με την γνωστή επιχειρηματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *