ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού της Κύπρου φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου η διάλεξη του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κύπρου, κ. Γιώργου Περδίκη με θέμα: «Η Κύπρος απέναντι στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας και των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
 
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν οι κκ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Γεώργιος Συλλούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβάσεις έκαναν οι κκ. τ. αν. Υπουργοί κι Υφυπουργοί Σωκράτης Φάμελλος, Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη καθώς και η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του ο κ. Γ. Περδίκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς βιότοπους της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου, ενώ όπως ο ίδιος τόνισε: «Τα θέματα οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης, στην Κύπρο θεωρούνται ακόμα δευτερευούσης σημασίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη της αξιολόγησης μιας σειράς περιβαλλοντικών δεικτών και παραμέτρων. Στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου η Κύπρος κατέχει πολύ χαμηλές επιδόσεις συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ, με υπέρβαση σχεδόν 156% από το έτος βάσης 1990, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 78%, από το ίδιο έτος βάσης. Στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Κύπρος κατέχει την 24η θέση στην Ευρώπη, ενώ στα οικιακά απόβλητα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατά κεφαλήν «παραγωγή» οικιακών αποβλήτων και πέμπτη χειρότερη στην ανακύκλωση-ανάκτηση και ενεργειακή αξιοποίηση των οικιακών αποβλήτων (στοιχεία 2017)».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Γ. Περδίκης επισήμανε: «H οικολογία, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, δεν αφορά μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά προχωρά και στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την οικονομία και τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Η ανάπτυξη πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, και να στηρίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην ενεργοποίηση  του ανθρώπινου  δυναμικού  και  να δημιουργεί νέες πράσινες θέσεις εργασίας. Στηρίζεται σε σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που να προάγουν την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης».

Τα δέντρα της Κύπρου μεγαλώνουν
Το Σάββατο 7 Μαρτίου το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιας, ο Δήμος Στροβόλου Κύπρου και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, επισκέφθηκαν το Δήμο Ραφήνας και συγκεκριμένα την περιοχή Πευκώνα, όπου πέρσι, τέτοια εποχή, πραγματοποίησαν δεντροφύτευση και ανάπλαση της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που κόστισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για όλους.

Σήμερα, η περιοχή έχει πρασινίσει από τη δράση αυτήΣτο σημείο που κάποτε υπήρχε ένας καμένος και κατεστραμμένος λόφος, υπάρχουν δέντρα και μια φιλική στο περιβάλλον παιδική χαρά για να φιλοξενεί τις στιγμές ξεγνοιασιάς των παιδιών της περιοχής. Καταλυτικό ρόλο για την υλοποίηση της ενέργειας είχε ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς που απάντησε θετικά στην πρόθεσή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συνδράμοντας ώστε να πραγματοποιηθεί.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *