ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ρεπορτάζ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το πρόγραμμα Κλεισθένης 1, οι εθνικές εξελίξεις και το μέλλον της Αριστεράς σχολιάστηκαν από τον Κώστα Δουζίνα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» και τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη. Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου για την απλή αναλογική και την ωριμότητα του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος ως προς αυτό, ο Κ. Δουζίνας υποστήριξε πως δεν πρέπει να βλέπουμε το εκλογικό σύστημα ως εργαλείο, αλλά ως κάτι που εισδύει στην κοινωνία και διαμορφώνει νέες συνθήκες. Όπως το έθεσε, όταν δημιουργείς ένα σύστημα απλής αναλογικής αυτό που κάνεις είναι ότι καλείς τον κόσμο να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με τα κοινά και θέτεις ένα ζήτημα συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα σήμερα, ενάντια σε εντεινόμενες συνθήκες ανελευθερίας και επιβολής της οικονομίας.
Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα κυβερνησιμότητας, αλλά συμμετοχής των πολιτών και πως το νομοσχέδιο δεν εξαντλείται στην απλή αναλογική, αλλά ενισχύει και άλλους θεσμούς συμμετοχής. Πρόκειται για μέρος ενός γενικότερου προγραμματισμού επανασύνδεσης των πολιτών με τις αξίες και τις διαδικασίες της δημοκρατίας που περιλαμβάνουν καταστατικά και τις διαφωνίες προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί επανατοποθέτησης της Δεξιάς σήμερα και τον ρόλο ενός κεντρώου χώρου, ο Κ. Δουζίνας επέστησε την προσοχή στην ανάδυση μιας νέας Δεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία σε θέματα οικονομίας πρεσβεύει τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, όμως σε θέματα πολιτισμικά και σε θέματα ταυτοτήτων διχάζει ανάμεσα σε ένα «εμείς και οι άλλοι». Σε αυτό το περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο, να απορροφήσει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών προτάσσοντας τη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συμπερίληψης.
Απαντώντας τέλος σε ερώτημα του δημοσιογράφου για δυνάμεις που επενδύουν σε ένα παιχνίδι «καλυμμένου εθνικισμού» με αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την Τουρκία, καθώς και για τις πολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές λόγω αυτού, ο Κ. Δουζίνας επεσήμανε πως για πρώτη φορά στη μετεμφυλιακή ιστορία μας, η κυβερνώσα σήμερα Αριστερά εμφανίζει ένα συνολικό πρόγραμμα βελτίωσης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες που υποβιβάζει και εξαλείφει διχαστικούς χαρακτηρισμούς του παρελθόντος. Τόνισε δε πως αυτό που χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, είναι το πολιτικό κουράγιο, το όραμα και το ηγετικό πνεύμα και αν αυτό οδηγήσει σε εκλογική ήττα, τουλάχιστον θα έχει αφήσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη, καθιστώντας την Ελλάδα μοναδικό σημείο σταθερότητας σε ένα φλεγόμενο τόξο από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *