ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΣΤΟ SPUNTIK: ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Ρεπορτάζ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ : ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Νομίζω ότι το πολιτικό μας σύστημα, τα κόμματα και τα πρόσωπα θα έχουν την ωριμότητα να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις – Θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλη πλειοψηφία, προτείνω σε όλα τα κόμματα να αφήσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να δουν το συμφέρον της χώρας

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με τα Σκόπια θα συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία, εκφράζει ο Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και καλεί τα κόμματα να αφήσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σέβεται τις αντιδράσεις του κόσμου μέσω των συλλαλητηρίων, ωστόσο, τις θεωρεί αδιέξοδες.

Η συμφωνία με τα Σκόπια δημιουργεί τριγμούς σχεδόν σε όλα τα κόμματα. ΝΔ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Κίνημα Αλλαγής. Πώς θα εγκριθεί η συμφωνία όταν οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη στάση τους, μετά και το όχι της Φώφης Γεννηματά; Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για ευρεία πλειοψηφία;

Κόμματα και πρόσωπα θα πάρουν τις ευθύνες τους στη Βουλή, όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί στη συμφωνία. Νομίζω ότι το πολιτικό μας σύστημα, τα κόμματα και τα πρόσωπα θα έχουν την ωριμότητα να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλη πλειοψηφία, προτείνω σε όλα τα κόμματα να αφήσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να δουν το συμφέρον της χώρας.

Είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα με τους ΑΝΕΛ υπάρχει μια διαφορετική τοποθέτηση αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει σε σοβαρά θέματα όπως, ήταν και η πολιτική συμφωνία το 2015, που αφορούσε την οικονομία και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, να πορευόμαστε με θετικό τρόπο, όπως αποτιμούμε και οι δύο. Τότε δεν είχε τεθεί το ζήτημα του Μακεδονικού, αλλά σε αυτή τη χώρα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ζούμε και με πολιτικές αντιθέσεις και διαφωνίες.

Την Παρασκευή είχαμε προτροπή σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής. Πού θα πάει η ιστορία με την ΧΑ; Ποια παραπάνω μέτρα μπορεί να πάρει η Βουλή;

Αθλιότητα και ντροπή! Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός λόγος έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας βαραίνει και την ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Γεωργιάδης που το 2008 έλεγε προδότη τον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη. Τι διαφορετικό έλεγε από αυτό που σήμερα λένε κάποιοι από το βήμα της Βουλής και βγάζουν και ανάλογα άθλια πρωτοσέλιδα; Βαλτέ τις ομιλίες κάποιων βουλευτών της ΝΔ και καλύψτε τα ονόματά τους και μετά συγκρίνετέ τις με άλλους βουλευτές. Αφαιρέστε μετά τις επικαλύψεις στα ονόματα να δείτε το χάος.

Είναι πλέον φανερό ότι η ΝΕΑ Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει με τη στάση της το κουτί της Πανδώρας. Έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού. Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας.

Να λοιπόν που οδηγούν οι κραυγές και οι πολιτικές ανοησίες. Ανοησίες και αθλιότητες με την ανιστόρητη θεωρία των δυο ακρών από το 2012 και μετά. Να ποιοι είναι οι λαϊκιστές και οι ισοπεδωτικοί στο δημόσιο λόγο, να ποιοι είναι τυχοδιώκτες.

Αντιδράσεις στη χρήση του όρου «Μακεδονία» εκφράζονται με μαζικά συλλαλητήρια, πώς τις αξιολογείτε;

Τις σέβομαι απολύτως, διαφωνώ μαζί τους, τις θεωρώ αδιέξοδες. Θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους πολίτες που έχουν ενστάσεις και ανησυχίες, να τους εξηγήσουμε, να τους ακούσουμε, να ανταλλάξουμε επιχειρήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση και όσον αφορά στα τωρινά συλλαλητήρια που δεν έχουν την μαζικότητα του 1990 κατά γενική ομολογία αλλά και σε εκείνα που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του `90, η γνώμη μου είναι, ότι δεν οδηγούν στην εύρεση λύσης και κινούνται προς στη λάθος κατεύθυνση αναπαράγοντας ένα αδιέξοδο ενώ καταναλώνουν για τη χώρα δυναμική εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία κινείται η γραμμή αυτών των συλλαλητηρίων.

Την Πέμπτη ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι στην ουσία φέρνετε νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Γιατί δεν είναι τέταρτο μνημόνιο το πολυνομοσχέδιο;

Ρωτήστε καλύτερα τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM, τον κ. Σεντένο του Eurogroup, τον κ.Γιουνκέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον επίτροπο κ.Μοσκοβισί, τον πρώην αντικαγκελάριο κ.Γκάμπριέλ που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει και είναι το τελευταίο. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί γιατί θέλει να παρουσιάζει μια εικόνα καταστροφής της χώρας για να επωφεληθεί κομματικά, το ίδιο κάνει και στα εθνικά θέματα δυστυχώς.

Ο ελληνικός λαός πάλεψε, τα κατάφερε και αφήνουμε πίσω μας ανεπιστρεπτί τα μνημονιακά χρόνια. Αυτό το πολυνομοσχέδιο αποτελεί την πολιτική συμφωνία που δε θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις ασυδοσίες και τις σπατάλες του παρελθόντος (περίοδος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και θα θέσει τα θεμέλια για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιστροφή της στην ανάπτυξη, τη σύσταση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και την ανακούφιση των πολιτών.

Είναι προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά για την πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος;

Μάλλον δεν έχει κάτι αρκετά σαφές. Δεν συζητάμε αν θα γίνει ή δεν θα γίνει συμφωνία για το χρέος, αλλά τι είδους συμφωνία γίνει, σε πόσο βάθος θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των χρεών και πόση θα είναι η ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησής τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού, πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση;

Αμέσως μετά τον Αύγουστο του 2018 και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Έχετε πει ως κυβέρνηση ότι θα διορθώσετε τις αδικίες που έγιναν την περίοδο της κρίσης σε βάρος των φτωχότερων στρωμάτων. Τι μέτρα εξετάζετε, δεδομένου ότι η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους;

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θέτει σε προτεραιότητα και την ελάφρυνση των φτωχότερων και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας, που υπέφεραν αρκετά από την κρίση.

Αυτό μεταφράζεται σε εφαρμογές και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την εξισορρόπηση της υψηλής και άδικης φορολογίας που υφίστανται μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την καταπολέμηση όλων των παθογενειών και των στρεβλώσεων που προϋπήρχαν της κρίσης και έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία το 2010. Δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, ούτε υποστηρίζουμε κάποιου είδους success story, που θα μας φέρει ως δια μαγείας στη γη της Επαγγελίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και τους πολίτες της, που έχουν ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι να επικεντρώσουμε το δημόσιο διάλογο, την κυβερνητική προσπάθεια και την δική μας κομματική προσπάθεια στην έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια. Με σύνθημα επενδύσεις, διαρκείς μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός δομών και υποδομών η χώρα μπορεί να προχωρήσει και να διανείμει μέρισμα από την δίκαιη ανάπτυξη.

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, θεωρείτε ότι έχει χρονικό ορίζοντα τις εκλογές; Ανησυχείτε για δυσχερείς εξελίξεις εντός του καλοκαιριού;

Πολλά μπορούν να εξηγηθούν με βάση τον εκλογικό κύκλο της Τουρκίας, πολλά όμως ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα και τις εξάρσεις της τουρκικής πλευράς, αναφορικά και με τις ελληνοτουρκικές και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν εφησυχάζουμε, δεν φοβόμαστε, δεν έχουμε εμείς νευρικότητα.

Εμείς επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές και φιλικές σχέσεις με τους γείτονες αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα σέβεται τους κανόνες της συνθήκης της Λωζάνης, της λογικής και της καλής γειτονίας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι η παρατεταμένη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο, δεν βοηθάει τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο κλίμα που εμείς επιθυμούμε και ασκούμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ώστε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα και να επανέλθει και σε αυτό το σημείο η κανονικότητα.

Όποιο ζήτημα κι αν προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε ως σοβαρή, ευρωπαϊκή χώρα, χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *