ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ:Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ:Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την εξαγγελία του στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να είναι άσχετος, να μην γνωρίζει καθόλου το θέμα», είπε ο κ. Πουλάκης, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του.

«Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα προβλήματα, για τα οποία έδειξε άγνοια αυτός ή αυτοί που τον συμβούλευσαν να κάνει την εξαγγελία του μέτρου, που μετά προσπαθούν να συμμαζέψουν, αλλά είναι συμμάζευτα»

Συνταγματικό πρόβλημα: Η φορολογία και η είσπραξη είναι στον σκληρό πυρήνα της κρατικής πολιτικής, δεν μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε -και ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Απουσία μηχανισμού στους Δήμους: Ακόμη και αν γίνει συνταγματική αναθεώρηση και αλλάξει η πρόνοια, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τον μηχανισμό για να κάνει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Μείωση εσόδων των Δήμων: Η πρόταση Μητσοτάκη είχε δύο στοιχεία, μείωση του ΕΝΦΙΑ από τα 2,6 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ με μεταφορά για είσπραξη στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Μόνο που οι ΚΑΠ που θα καταργήσει είναι 3,1 δισ. ευρώ…

Διαχωρισμός πλούσιων και φτωχών Δήμων: Ακόμη και αν ξεπεραστεί το Σύνταγμα, η δημιουργία υποδομής και δοθούν τα 900 εκατ. ευρώ που θα χάσουν οι Δήμοι, αυτοί πλέον θα χωριστούν σε πλούσιους, μεσαίους και φτωχούς. Ο Δήμος Κηφισιάς π.χ. θα αυξάνει τα έσοδά του και θα είναι πλούσιος για να προσφέρει στους πολίτες όλες τις υπηρεσίες χωρίς να αυξήσει τον «δημοτικό ΕΝΦΙΑ». Ο Δήμος Αγαθονησίου, Ανάφης, Αμοργού όμως;

Τελικά, «τουλάχιστον 250 από τους 325 Δήμους δεν θα μπορούν να ζήσουν με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τις κατοικίες και θα αναγκαστούν είτε να μειώσουν όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες είτε να αυξήσουν τον «δημοτικό ΕΝΦΙΑ». Έτσι, κάποιος σε απομακρυσμένο χωριό θα πληρώνει δυσανάλογα περισσότερο ΕΝΦΙΑ από ότι στους πλούσιους Δήμους», τόνισε ο κ. Πουλάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «χτες, συναντήθηκε με τους δημάρχους που είναι στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι στην ΝΔ, οι οποίοι έφυγαν απογοητευμένοι γιατί δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε ο κ. Μητσοτάκης».

«Είναι σαφές ότι προσπαθεί να περάσει την νεοφιλελεύθερη επιλογή από πάνω μέχρι κάτω ο κ. Μητσοτάκης … χρειάζεται όμως και το στοιχείο της γνώσης, αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική να προσπαθήσει να την περάσει χωρίς να βάζει μόνος του τρικλοποδιές και προβλήματα με ανεφάρμοστες πολιτικές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *