ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Ρεπορτάζ
 

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το από 17.9.2018 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο Κυπαρισσιακός κόλπος στην Δυτική Πελοπόννησο, ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και καθορίστηκαν οι χρήσεις, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, όπως καθορίστηκαν και οι ζώνες (αγροτική, κ.λπ.) της όλης έκτασης.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δήμοι Ζαχάρως, Τριφυλίας και Ανδρίτσαινας, ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία, ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ και 180 περίπου κάτοικοι των γύρω περιοχών της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας και των εκβολών του Αλφειού ποταμού. Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Όμως, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου, με μια σειρά αποφάσεων του (164-170/2021) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφυγόντων, όπως και όλες τις αιτήσεις ακύρωσης.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα οφείλεται στο έργο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που με πολύ αγώνα κατάφεραν το 2018, συμμετέχοντας στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, να προστατέψουν μεταξύ άλλων τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο και ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της “Αρχέλλων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *