Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:Ο ΚΟς ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ρεπορτάζ

 

 

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ. Χατζηδάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης στις εκκρεμείς συντάξεις – Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ. Χατζηδάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης στις εκκρεμείς συντάξεις - Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Δήλωση της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας

«Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ ότι «το σαράβαλο δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από τη μία μέρα στην άλλη». Εκλαμβάνουμε την δήλωση του ως πλήρη ομολογία της αποτυχίας του προκατόχου του υπουργού κ. Βρούτση, της σημερινής διοίκησης του ΕΦΚΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ συνολικά, καθώς, αφενός, από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν πλέον τις 400.000 και, αφετέρου, όπως αναγνωρίζει, παρέλαβε ο νέος Υπουργός Εργασίας ένα «σαράβαλο», διαψεύδοντας το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα του e-ΕΦΚΑ και της ψηφιακής σύνταξης.

Η δήλωση του ταυτόχρονα κινείται και στην κυβερνητική λογική της απαξίωσης των δημοσίων φορέων. Έτσι, μετά τον ορισμό ιδιώτη πρότζεκτ μάνατζερ, απαξιώνει συλλήβδην τον ΕΦΚΑ και τους εργαζομένους σε αυτόν, αντί να κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις και τις αναγκαίες ενέργειες ψηφιακής αναβάθμισης του οργανισμού, με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ομολόγησε και σήμερα, να μην μπορεί να επιλύσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των συντάξεων, ανακοίνωσε την καταβολή 384 ευρώ σε όσους έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, κάτι του οποίου η εφαρμογή της είναι προβληματική και είναι χειρότερο από το ισχύον καθεστώς.

Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οφείλεται κυρίως στη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης του κατά πόσο ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ και έλλειψης ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού.

Όπως τα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ ομολογούν, ακόμη και για τη χορήγηση του επιδόματος που ανακοινώθηκε πρέπει να προηγηθεί έλεγχος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τελικά ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί, και εφόσον διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος, τότε θα πρέπει να χορηγείται η προσωρινή σύνταξη και όχι το επίδομα.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης υποτιμητικά στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να του υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε τον Ιούλιο του 2019 τον ΕΦΚΑ πλεονασματικό, μείωσε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και δρομολόγησε την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

Αν πάντως έχει αμφιβολία ποια κυβέρνηση αποκρύπτει τα ακριβή στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων, να επισημάνουμε στον κ. Χατζηδάκη ότι επί μήνες ζητάμε να κατατεθούν επίσημα όλα τα στοιχεία στη Βουλή και εισπράττουμε συνεχώς άρνηση.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *