ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ

Ρεπορτάζ
 

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχει εισέλθει πλέον η χώρα μας λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων του COVID19. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, με τεράστιες ελλείψεις στα απαραίτητα είδη προστασίας τους, όπως αντισηπτικά, μάσκες, ολόσωμες στολές κλπ.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πιθανά κρούσματα του κοροναϊού και που μάχονται όχι μόνο με το χρόνο, αλλά και με το ελλειμματικό και υποστελεχωμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει το απαραίτητο υλικό για την προστασία των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, που με ζήλο από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ακραίες συνθήκες, με κίνδυνο για την ίδια την υγεία τους.

Πέραν όμως των ελλείψεων σε εξοπλισμό, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί και το αποδυναμωμένο, από άποψη στελεχιακού δυναμικού, Δημόσιο Σύστημα Υγείας προχωρώντας στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας για μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και με επέκταση των συμβάσεων που λήγουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξοπλίσουμε τις ΜΕΘ τόσο από άποψη υλικού, όσο και από επαγγελματίες υγείας. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, τότε η εξάπλωση του κοροναϊού θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, τα προβλήματα στην αγορά είναι πλέον ορατά, και δημιουργούν τεράστιο ζήτημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η κρίση του κοροναϊού θα έχει άμεσα επιπτώσεις στα νοικοκυριά και σε έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων και επαγγελματιών. Η χώρα μας, που ως γνωστόν είναι μία χώρα παροχής υπηρεσιών θα γνωρίσει σε βάθος χρόνου τεράστια θέματα ρευστότητας, ακόμα και στάσεων πληρωμών.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε την εμπεριστατωμένη διερεύνηση όλων των τρόπων, ώστε οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα της κρίσης. Παράλληλα, ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει την αναστολή των δεσμεύσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%. Εκτιμούμε ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα θα στηρίξουν μια τέτοια απαίτηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ήδη εμφανίστηκαν προβλήματα στην οικονομία μας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, και με την κρίση του κοροναϊού αντιλαμβανόμαστε ότι η καθίζηση είναι προ των πυλών. Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας που ήδη μέσα σε δύο εβδομάδες γνωρίζει μια νέα πρωτόγνωρη κρίση.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από την 1η Μαΐου. Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα, τη στιγμή που καλούμαστε όλοι να μείνουμε στο σπίτι μας να υπάρχουν οικογένειες που θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία λόγω των πλειστηριασμών.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα τον άνθρωπο και την κοινωνία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση απευθύνουμε πρόσκληση προς όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούμε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα δύσκολη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας. Καλούμε επίσης τους πολίτες να ενεργούν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *