ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ρεπορτάζ

Ν. Σαντορινιός: Η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς πίεσης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας – βίντεο

Ν. Σαντορινιός: Η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς πίεσης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας - βίντεο

 

 

Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚΑΪ Απευθείας»

 

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ Απευθείας με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και τοποθετήθηκε σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

«Μέγιστος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική συνεννόηση. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική αντιπαράθεση, σε αντίθεση δηλαδή με την στάση που επέδειξε η ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της αντιπολιτευτική της θητεία και για όλα τα μεγάλα θέματα».

«Εμείς ζητάμε από την Κυβέρνηση να αφήσει την παθητική στάση απέναντι στην Τουρκία, να μην ακολουθήσει την γραμμή ισορροπιών που φάνηκε να παίρνει το καλοκαίρι ανάμεσα στο προσφυγικό και τα εξωτερικά ζητήματα και να θέσει τα ζητήματα με πυγμή πάνω στο τραπέζι. Τέλος, σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί».

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τουρκία ήταν πολυεπίπεδη και είχε φέρει αποτελέσματα. Τον Ιούνιο, συγκεκριμένα, καταφέραμε η Ευρώπη να ανακοινώσει μια σειρά κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που πιστώνεται φυσικά η χώρα και όχι ένα κόμμα ή μόνο μια Κυβέρνηση. Θα περιμέναμε λοιπόν αυτό το γεγονός να αποτελέσει βάση για την παρούσα Κυβέρνηση και η ΝΔ να πιέσει για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουνίου. Αυτό δεν έγινε και μας προβληματίζει η στάση της Κυβέρνησης».

«Επίσης, στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, γεγονός που επίσης προκάλεσε έκπληξη, μιας και η Τουρκία κλιμάκωνε ήδη τις ενέργειές της. Τέλος, πρόσφατα κιόλας οι επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με το ζήτημα, έκαναν λόγο για ισότιμα καλή διάθεση ώστε να τα βρουν οι δυο πλευρές. Και αναρωτιόμαστε: Πως μπορεί να εκφράσει η Τουρκία ισότιμη καλή διάθεση όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο; Αυτά δεν τα λαμβάνει υπόψη της η Κυβέρνηση; Τέλος στη συνάντηση που είχε λάβει χώρα στο Παλέρμο τον Νοέμβρη του 2018, η Ελλάδα ήταν παρούσα στη συζήτηση για το Λιβυκό θέμα, τον Σεπτέμβρη όμως του 2019, η χώρα απείχε από τις αντίστοιχες συζητήσεις».

«Εμείς, αν και σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε την ενημέρωση που θα λάβει χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να τοποθετηθούμε συνολικά για τις θέσεις μας, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας και σε πρόσωπα και εταιρείες που εισβάλλουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμη, πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να εργαστούμε πάνω στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε τον Μάρτη του 2018, όπου περιγράφονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, και την Ιταλία ειδικά, ούτως ώστε να βρούμε συμμάχους απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και Λιβύης. Ενόψει, της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τράμπ, πρέπει να πιέσουμε τις ΗΠΑ να πάρουν μια σαφή θέση στα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.Επιπλέον, ζητάμε η Ελλάδα να είναι παρούσα στις συζητήσεις που γίνονται για τα θέματα τις περιοχής της, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Τέλος, δεν θα θέλαμε να δούμε ξανά για την χώρα μας, την επανάληψη της φαρσοκωμωδίας με τις ανακοινώσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *