ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΟΣ:Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ

Ρεπορτάζ

 

Ν. Σαντορινιός: Ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ τα έδωσε όλα και δεν πήρε απολύτως τίποτα – βίντεο

Ν. Σαντορινιός: Ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ τα έδωσε όλα και δεν πήρε απολύτως τίποτα - βίντεο


Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Ναυτιλίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιού, στο ρ/σ Flash Θεσσαλονίκης

.

Αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα στην συνάντηση με τον κ. Τράμπ και δεν πήρε απολύτως τίποτα: Έδωσε την πλήρη υποταγή της χώρας με το να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως δεδομένο σύμμαχο. Απαρνήθηκε τις κινεζικές επενδύσεις στο 5G, ανάγοντας πια τους Αμερικανούς ως μόνους επενδυτές στον τομέα αυτό. Δεσμεύτηκε απόλυτα για την αγορά των F35. Από την άλλη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική προκλητικότητα ούτε για την άκυρη Συμφωνία Άγκυρας- Τρίπολης- παρόλο που προκλήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ίσως να είναι το μόνο θετικό στοιχεία της παρουσίας του εκεί. Επιπλέον, ενώ η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι οι δυο ηγέτες δεν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, εντούτοις, ο Πρόεδρος Τράμπ απάντησε άτυπα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε σιωπηλός θεατής. Αν αυτό τόσο καιρό προετοίμαζε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, τότε λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί η προετοιμασία τους ήταν πάρα πολύ κακή».

Για τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης με το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα και για τις λεγόμενες «οικονομικές» επιτυχίες του ταξιδιού
«Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου του 2018. Πια, το ΔΝΤ δεν παίζει κάποιο σημαίνοντα ρόλο στην μετα- μνημόνιο εποπτεία. Είναι μόνο ένας τεχνικός σύμβουλος. Το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προέκυψε επειδή η χώρα δεν έχει πια Μνημόνια. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτυχία της ΝΔ».
«Ακόμη, η κυβερνητική αποστολή στις ΗΠΑ πήρε τα εύσημα για την ανάπτυξη που καταγράφει η χώρα μας. Και όμως, το γεγονός ότι καταγράφηκε στο 2ο τρίμηνο του 2019 ανάπτυξη 2,8% είναι έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, και όχι της ΝΔ. Η επιτυχία του ότι η χώρα ανέκαμψε, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, το 3ο τρίμηνο του 2019, με ΝΔ Κυβέρνηση, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι επιβραδυμένοι, κάτι που θα αποδειχθεί και με τα προσεχή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
«Τέλος, οι αρμόδιοι επί των Οικονομικών συζήτησαν στις ΗΠΑ για ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει απορρύθμιση της αγοράς και μείωση φόρων, ακολουθώντας εν ολίγοις το μοντέλο διακυβέρνησης του Τράμπ. Όσοι επαίρονται για αυτές τις πολιτικές και τις επαφές που έγιναν, έχουν άραγε δει τα αρνητικά αποτελέσματα της ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το τελευταίο 18μηνο; Εκεί, η μείωση των φόρων δεν βοήθησε σε τίποτα τις επενδύσεις».

Πεσμένη η Χριστουγεννιάτικη Αγορά
«Η αγορά, την περίοδο των εορτών κινήθηκε πτωτικά. Πχ. στην Πάτρα ήταν μειωμένη κατά 30% αλλά και στη Ρόδο που συζήτησα με καταστηματάρχες η αίσθηση ήταν η ίδια. Προφανώς και σημαντικός παράγοντας ήταν η μείωση του Κοινωνικού Μερίσματος. Το Κοινωνικό Μέρισμα, φέτος δόθηκε με μεγάλες μειώσεις και την ίδια ώρα η ΝΔ διοχέτευσε 100εκ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες πάνω από 500.000€».

Τι κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ
«Δυο πράγματα θεωρώ ότι μας στοίχησαν στις εκλογές: Το Μακεδονικό και η τραγωδία στο Μάτι. Και στις δυο περιπτώσεις είχαμε απέναντί μας μια αισχρή Αντιπολίτευση. Η πατριδοκαπηλία και η τυμβωρυχία που επέδειξε η ΝΔ διαμόρφωσαν ένα πολύ κακό κλίμα για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κόστισε σε ένα μεγάλο ποσοστό. Και να σημειώσουμε ότι, σήμερα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ λέει, χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να τηρηθεί και να τιμηθεί».
«Προφανώς και κάναμε και εμείς λάθη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Υπήρξε φορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων; Ναι. Όμως και αυτή προσπαθήσαμε να την αναιρέσουμε με τη δέσμη μέτρων για το 2020 που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Σημαντικές ρυθμίσεις που η ΝΔ δεν ενέταξε στην οικονομική της πολιτική και δεν έφερε τελικά στον Προϋπολογισμό της, αφού δίνει φοροελάφρυνση μόνο στο 0,07% των επιχειρήσεων της χώρας».

Στόχος η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα που προχωρά δυναμικά και συσπειρώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Από ότι βλέπω από την περιοχή μου, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι πολίτες κατανοούν ότι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι σε μια Δεξιά που επανακάμπτει με όρους παλαιοκομματικούς, είναι μια προοδευτική Συμμαχία με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για δηλώσεις Γεωργιάδη
«Πρώτον, θεωρώ τελείως άκομψη την δήλωση του κ. Γεωργιάδη σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τις εκλογές. Δεν μπορεί ένα στέλεχος ενός κόμματος να σχολιάζει τα εσωκομματικά ενός άλλου. Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας συσπειρώνει στο πρόσωπό του τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, είναι ο ηγέτης που μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για την επιστροφή τους στην εξουσία και επίσης κανένας, εσωκομματικά, δεν θέτει θέμα ηγεσίας».

ΝΔ και Νησιωτικότητα: είναι πράγματι αλεξιπτωτιστής ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα των νησιών
«Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Κάσο και δεν ήξερε ότι το νησί δεν έχει δικό του γιατρό. Δεν ήξερε ότι οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με δανεικό γιατρό από το διπλανό νησί. Είναι αλεξιπτωστής, γιατί ξαφνικά διαπίστωσε ότι τα σχολεία του νησιού έχουν ελλείψεις. Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια οι εκπαιδευτικές δομές των μικρών νησιών μας δεν έχουν καθηγητές και δασκάλους. Έκανε δηλώσεις σχετικά με το μεταφορικό κόστος που καλούνται οι επιχειρήσεις των νησιών μας να σηκώσουν και κανένας δεν το είχε ενημερώσει, πως ήδη λειτουργεί το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και ότι η δική του Κυβέρνηση είναι αυτή που στοχεύει στην κατάργηση του τρίτου πυλώνα του θεσμού, που είναι η μείωση τιμών των καυσίμων».
«Δεν αρκεί μόνο η εικόνα και ο συμβολισμός. Από τη στιγμή που πας σε μια περιοχή, οφείλεις να ξέρεις τα προβλήματα και να δώσεις και λύσεις, ειδικά σε προβλήματα που δημιούργησε η δική σου Κυβέρνηση».  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *