ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ:DELIVERΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ρεπορτάζ

Ν. Φίλης: Delivery εμπόρων της εκπαίδευσης και πωλήτρια «πανεπιστημιακών» τίτλων η υπουργός – βίντεο

Ν. Φίλης: Delivery εμπόρων της εκπαίδευσης και πωλήτρια «πανεπιστημιακών» τίτλων η υπουργός - βίντεο

 

 

Ομιλία του τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης. Επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 που αφορά τα κολέγια.

Παρατίθενται στη συνέχεια τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

(…) Η διάταξη φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, εν μέσω διαγωνισμού για διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο. Δηλαδή προωθείται σήμερα ερήμην των φορέων, οι οποίοι (τα πανεπιστήμια, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, οι φοιτητές, η ΟΙΕΛΕ) έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ρύθμιση – casus belli και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψέμα! Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης.

Η οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και αντιστοίχισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Περιορίζεται στα επαγγελματικά προσόντα, αφού σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών (πτυχίων) που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα.

Η Αιτιολογημένη Γνώμη 4061/2019, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα και δεν διαψεύστηκαν από το υπουργείο, δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφορά άλλα επαγγέλματα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούσατε να έρθετε σε διάλογο με την Κομισιόν και να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο εξέτασης και διαπίστωσης των προσόντων, όπως έκανε πχ. ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας πριν εγγράψει πτυχιούχους εξωτερικού στο μητρώο ασκουμένων. Κάνατε το αντίθετο: Λειτουργήσατε ως ντελίβερι των κολεγίων!

Και για να μην αποκαλυφθεί η τακτική σας αυτή, αποκρύπτετε το εν λόγω έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου όμως επικαλείστε επανειλημμένως ως αναπόφευκτη επιταγή. Συνεπώς η δημοσιογραφική πένα που παρουσίαζε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την υπουργό ως μεσίτρια ακινήτων αμερικανικού πανεπιστημίου, πρέπει από αύριο να διορθώσει και να της αποδώσει και τη νέα της ιδιότητα, της πωλήτριας ετοιμοπαράδοτων πτυχίων με εθνική αναγνώριση!

Με τον τρόπο αυτό μπορεί πλέον για παράδειγμα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων ή ο πρόσφατα παραιτηθείς υφυπουργός εξαιτίας σκανδάλου σχετικού με τις σπουδές του κ. Διαματάρης και όλη η ψευδοαριστεία σας να βρεθεί πάνω από νέους και νέες που αγωνίστηκαν σκληρά και ίδρωσαν να πάρουν ένα πτυχίο και να πορευτούν τίμια στη ζωή τους.

Στην απελπισμένη σας προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα ψεύδη σας υποστηρίξατε ότι τα κολέγια στη χώρα μας αξιολογούνται από το υπουργείο Παιδείας. Όσοι γνωρίζουν, γελούν! Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν αξιολογεί, αλλά διαπιστώνει τυπικές προϋποθέσεις των κολεγίων, όπως η κτιριολογική κατάσταση και τα τυπικά προσόντα του προσωπικού. Την ευθύνη αξιολόγησης έχουν τα ποικιλώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνδέονται τα κολέγια. Τα «πανεπιστήμια» αυτά λειτουργούν ως «πλυντήρια πτυχίων».

Η Παιδεία όμως τελεί υπό τη συνταγματική εγγύηση του άρθρου 16. Μαζί με όλους τους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς φορείς, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, ακόμα και μαζί με την παράταξή σας στους εκπαιδευτικούς, τη ΔΑΚΕ, ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 50. Πρόκειται για casus belli! Αυτή η νομοθετική σκευωρία ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ. Η εφαρμογή του νόμου θα μας βρει απέναντι. Για να μην εφαρμοστεί στην πράξη και να καταργηθεί όταν προκύψουν νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Οι νέοι, οι πολίτες, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Κάνετε delivery μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ντροπή!Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *