ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ρεπορτάζ
 

Το βασικό αφήγημα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την προστασία των κοινωνικά αδύναμων που προεκλογικά διατυμπάνιζε η Νέα Δημοκρατία, μετά από απανωτές, ήδη, διαψεύσεις αρχίζει να καταρρέει πλήρως μπροστά στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας που φαίνεται να είναι στα πλάνα της Κυβέρνησης.

Αν όντως επαληθευτούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για την πρώτη κατοικία, τότε, το νέο μέτρο που θα ληφθεί θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Πρόσφατα δε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος του Αντιπροέδρου της, έθεσε ως προϋπόθεση για τη συζήτηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ας μας απαντήσει ευθέως η κυβέρνηση, πρόκειται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο;

Το κοινωνικό θέμα που θα προκύψει από μια τέτοια απόφαση θα είναι τεράστιο, καθώς οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στον κίνδυνο δημιουργίας χιλιάδων άστεγων οικογενειών.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία, οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις και η αναποφασιστικότητα έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα την οικονομία να παραμένουν σε στάση αναμονής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, γεγονός που οδηγεί τα νοικοκυριά σε ακόμα μεγαλύτερη δυσπραγία και αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Από την 1η Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπου σύμφωνα με την Κυβέρνηση  θα προστατεύονται μόνο οι αδύναμοι και όχι αυτοί που συστηματικά αποφεύγουν να πληρώσουν, παρότι μπορούν.

Αν αληθεύουν οι μέχρι στιγμής διαρροές για άμεση ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, με απόλυτα ελεύθερο πεδίο δράσης στις τράπεζες και πολύ αυστηρά κριτήρια αποπληρωμών ακόμα και σε περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.

Όπως δηλώνει η Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε πως οι πολίτες της χώρας μας, που έχουν μοχθήσει για να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, σίγουρα δεν ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες. Είναι άνθρωποι που χρειάστηκε να δανειστούν για να χτίσουν το δικό τους όνειρο, που η ανάλγητη, κυνική, νεοφιλελεύθερη ατζέντα προσπαθεί να γκρεμίσει, προκειμένου να προστατεύσει το ψυχρό τραπεζικό σύστημα και μια οικονομική πολιτική, που τελικά φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις λογικές, προτείνουμε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής κατοικίας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κάθε πολίτη, με στόχο να μην υπάρχει κανένας άστεγος στη χώρα μας».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *