ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Ρεπορτάζ

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν ξεχνούν τα θύματα του ολοκαυτώματος των Ρομά κατά την επέτειο που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου εδώ και μια πενταετία.

Οι Ρομά παρά τη μεγάλη τους συνεισφορά στο ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο που παραμένει άγνωστη, στιγματίστηκαν διαχρονικά, και συνεχίζουν να παραμένουν στιγματισμένοι, και αποτέλεσαν τους κατ’ εξοχήν «αποδιοπομπαίους τράγους», πολύ συχνά δε υπήρξαν θύματα διακρίσεων, διαβιώνοντας, συνήθως, υπό τις πλέον απάνθρωπες συνθήκες.

Αποκορύφωμα των δεινών τους αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα τη ναζιστική περίοδο όπου εκατοντάδες χιλιάδες άτομα αφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η καθιέρωση της ημέρας μνήμης συνιστά, βεβαίως, ένα θετικό βήμα που από μόνο του, όμως, δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τα δεινά που υπέστη αυτή η  ομάδα συνανθρώπων μας, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της προέλευσής της.

Είναι σαφές ότι τα δικαιώματα των Ρομά συνεχίζουν να παραβιάζονται και στις μέρες μας και ο στιγματισμός εις βάρος τους είναι ολοφάνερος, κάτι που διαπιστώθηκε και στη Χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας που υπήρξε, από αρκετούς, διακριτή στοχοποίηση ομάδων Ρομά .

Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και η πολιτεία πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι Ρομά να αντιμετωπίζονται ισότιμα και χωρίς καμία διάκριση.

Οφείλει επίσης να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές ένταξής τους, που θα διασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, και αρμονικής συνύπαρξης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *