ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ρεπορτάζ
 

Μια ακόμη γενιά γυναικών, κι όχι η δική μας, θα πρέπει να περιμένει την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα των Φύλων που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αρχές του 2021 με τη συμμετοχή 156 χωρών. Καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 εξακολουθεί να γίνεται αισθητός, η γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων φαίνεται να απομακρύνεται από την πολυπόθητη ισότητα, αφού αυξήθηκε κατά μια γενιά -από 99,5 έτη σε 135,6 έτη. Και παρότι η πανδημία επιβεβαίωσε τη ουσιαστική συμβολή του γυναικείου φύλου στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η ανισότητα τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε οικογενειακό μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί.

Η Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάχθηκε το 2021 στην 98η θέση (από τις 156) με βαθμολογία 68.9%. Υποχώρησε δηλαδή κατά 14 θέσεις από την κατάταξή της συγκριτικά με τα τέλη του 2019 και κατά 20 θέσεις από την αντίστοιχη του 2018. Όσον αφορά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Ελλάδα βρέθηκε το 2021 στην τελευταία 22η θέση, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν στην 20η θέση υπερβαίνοντας την Κύπρο και τη Μάλτα.   

Από ποιους παράγοντες όμως επηρεάστηκε η βαθμολογία της χώρας μας και η κατάταξή της σε παγκόσμιο και δυτικο-ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια;

Το μεγάλο χάσμα, και η επιδείνωσή του μεταξύ 2018 και 2021, όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων αφορά τους Δείκτες Πολιτικής Ενδυνάμωσης όπου η χώρα μας έλαβε την 115η θέση από την 88η και την τελευταία στη Δυτική Ευρώπη. 

  • Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή, σημειώθηκε μεν μικρή αύξηση στα χαμηλά δυστυχώς ποσοστά (21.7% σε σχέση με 20.7% το 2018), καταγράφηκε όμως πτώση στη σχετική κατάταξη των χωρών (στην 90η θέση από την 84η) –προφανώς επειδή άλλες χώρες βελτίωσαν τα σχετικά ποσοστά το ίδιο διάστημα. 
  • Μεγάλη μείωση σημειώθηκε στα ποσοστά γυναικών σε υπουργικές θέσεις (10.5% σε σχέση με 25.0%), με τη χώρα να καταλαμβάνει την 120η θέση (από την 57η το 2018).
  • Αντίθετα η βαθμολογία και η κατάταξη της χώρας βελτιώθηκε κάπως με την εκλογή γυναίκας Προέδρου Δημοκρατίας, ανεβαίνοντας στην 61η θέση της παγκόσμιας βαθμολογίας  του σχετικού δείκτη. 

Ως προς υπόλοιπους δείκτες αξιολογούμε τα εξής:

Δείκτες Οικονομικής Συμμετοχής και Ευκαιριών 

  • Μικρή μείωση σημειώθηκε στο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο εργατικό δυναμικό, σε σχέση μάλιστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά και τη μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε στον αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών.
  • Μικρή μείωση του δείκτη αμοιβής για αντίστοιχη εργασία (62.2% το 2021 σε σχέση με 62.7% το 2018) η οποία όμως οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση στη σχετική κατάταξη των χωρών  (στην 92η θέση από την 83η).
  • Σε ότι αφορά το εκτιμώμενο εισόδημα, η αύξηση που καταγράφηκε (23.900$ έναντι 22.069$ το 2018) δεν αντιστάθμισε τη μεγάλη διαφορά με τα αντίστοιχα εισοδήματα των ανδρών (36.900 $ έναντι 33.908 $ το 2018). Σημειώνεται πάλι σημαντική πτώση στην κατάταξη της χώρας στην 63η από την 47η θέση.  
  • Μείωση του ποσοστού γυναικών σε διευθυντικές και νομοθετικές θέσεις, στο 28% έναντι 29.8% το 2018, σε σχέση μάλιστα με την αύξηση που παρατηρήθηκε στον αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (72% έναντι 70.2%). Έτσι η κατάταξή της χώρας χειροτέρευσε (από την –χαμηλή- 85η θέση το 2018 στην 97η θέση το 2021). 

Όσον αφορά το Δείκτη της Εκπαίδευσης η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε καταλαμβάνοντας την 67η θέση από την 73η θέση το 2018, 

Σχετικά με το Δείκτη Υγείας και Προσδόκιμου Ζωής η κατάταξη της χώρας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο χειροτέρευσε καταλαμβάνοντας την 107η θέση από την 99η θέση.

Όπως σημειώνει η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «Ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις στο θέμα της ισότητας των φύλων και συμμετέχουμε δυναμικά σε δράσεις για θέματα της ισότητας. Είναι γεγονός ότι οι ρόλοι που επωμίζεται πλέον η γυναίκα στην εποχή μας είναι πολλοί και δύσκολοι, επιβαρύνοντας τον προσωπικό χρόνο και δυνάμεις μας να διεκδικήσουν σε ατομικό επίπεδο την ίση συμμετοχή και τα δικαιώματά μας. 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με ξεκάθαρες θέσεις για την ισότητα των δύο φύλων, επιμένουμε σε θεσμικό επίπεδο για την ενδυνάμωση τη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενδυνάμωση και συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας. Τα λόγια όμως δεν αρκούν, χρειάζονται απτές ενέργειες από όλους τους πολιτικούς φορείς. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε φέτος να έχουμε πλειοψηφία γυναικών στην Πολιτική μας Γραμματεία».

 

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.efsyn.gr/node/215204

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *