ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ρεπορτάζ

Ο Προϋπολογισμός για το 2021 που κατέθεσε η Κυβέρνηση διακρίνεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, προβλέποντας ύφεση 8,2% για το 2020 και ανάκαμψη 7,5% το 2021.

Αυτά, ενώ το 2ο κύμα της πανδημίας είναι υπαρκτό και κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, και σε μεγάλο ποσοστό, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις -αν δεν έχουν ήδη βάλει-, ενώ επίσης η απειλή της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους είναι πλέον ορατή.

Μήπως τελικά στόχος της Κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει ένα σκληρό πρόγραμμα, που ως απώτερη επιδίωξη έχει την έξοδο από την αγορά των περισσοτέρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους; Έχοντας πρωτοφανή ύφεση 15,2% το 2ο τρίμηνο, εκτίναξη της ανεργίας, και κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων, επιβάλλεται να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πραγματικής στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πάντα με προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας προτείνουμε:

  • Άμεση ρευστότητα, μη επιστρεπτέα ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.
  • Κρατική επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων, και μείωση φορολογικών συντελεστών.
  • Ενίσχυση εισοδήματος επισφαλώς εργαζομένων και εποχιακών εργαζομένων.
  • Ατομικά μέσα προστασίας εργαζομένων ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, και τήρηση αναγκαίων μέτρων χωρίς όμως καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Δαπάνες για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Άστεγοι, φυλακισμένοι, τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά, πρόσφυγες κ.α.).

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, και θέτουμε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση η οποία έχει βάλει πλώρη για την απόλυτη αποδόμηση της.

Αντί να καταγράψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να στηρίξει την οργάνωση τους – τις αφήνει στη μοίρα τους, καλυπτόμενη από ένα προπέτασμα ανεδαφικής επιδοματικής πολιτικής, γεγονός που πολύ σύντομα θα τις οδηγήσει μπροστά σε ένα δυσοίωνο μέλλον.

Το ίδιο όμως πράττει και με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή, το οποίο έρχεται να ανατρέψει κεκτημένα που για πολλές δεκαετίες έμεναν ακλόνητα από τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις Κυβερνήσεων, ξεκινώντας με το καθιερωμένο 8ωρο απασχόλησης ανά ημέρα το οποίο αποδομεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέτοντας πλέον τις εργασιακές σχέσεις σε ρευστές βάσεις.

Η κατάργηση της αργίας για Σάββατα και Κυριακές μπαίνει πλέον επί τάπητος, εφόσον συμφωνηθεί στη σύμβαση εργαζομένου-εργοδότη, καθώς και η μείωση του ποσοστού επιβάρυνσης του ωρομίσθιου για όσους εργάζονται Σαββατοκύριακο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει τώρα, γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο οι εργασιακές σχέσεις; Ποιους εξυπηρετεί; Στο όνομα ποιου προτίθεται να ακυρώσει νόμους που όλες οι προηγούμενες (ακόμα και φιλελεύθερες) Κυβερνήσεις σέβονταν;

Καλούμε να απαντήσει αν σκοπεύει να θεσπίσει δικαίωμα ατομικής διαπραγμάτευσης εργοδότη-εργαζόμενου με στόχο την παράκαμψη των σωματείων και την από κοινού συμφωνία για το ωράριο εργασίας.

Για τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, η ορθή και οργανωμένη επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη ενός πράσινου μοντέλου οικονομίας, ο σεβασμός των εργαζομένων και του χρόνου τους, η δίκαιη αμοιβή τους, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη προοπτική για τη χώρα μας.

Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία είναι αυτή της Πράσινης Ανάπτυξης. Η ανατροπή των όσων έχουν θεσπιστεί με αγώνες και κόπο όλα αυτά τα χρόνια μας γυρνά πίσω αιώνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *