ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ρεπορτάζ

Με μεγάλη ανησυχία και σκεπτικισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία, αναφορικά με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τις αποφάσεις της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν την αναχρονιστική και συντηρητική πολιτική Ερντογάν που γυρίζει τη χώρα πίσω, την απομακρύνει από τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, από τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς τέρψη ενός βαθιά συντηρητικού εκλογικού ακροατηρίου του. Με την απόφασή της αυτή η γειτονική μας χώρα ουσιαστικά αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα για κάθε μορφή βίας απέναντι σε γυναίκες, βία που συχνά οδηγεί και στη δολοφονία τους.

Οι μαζικές αντιδράσεις των γυναικών της Τουρκίας απέναντι στον αυταρχισμό και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών προκαλούν αισιοδοξία και αλληλεγγύη από όλες τις δημοκρατικές χώρες. Στηρίζουμε σθεναρά τις γυναίκες της Τουρκίας και καλούμε την Ευρώπη να αντιδράσει σε αυτή την πρωτόγνωρη οπισθοδρόμηση μίας χώρας που καταπατά διεθνείς συμβάσεις την μία μετά την άλλη σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς και δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός, ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας έρχεται την ίδια στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν διαδικτυακά την 65η Σύνοδό τους με θέμα τον τερματισμό της βίας και στόχο την ισότητα των φύλων.

Καλούμε τέλος, όλες τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει ακόμα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να προχωρήσουν με γοργότερους ρυθμούς στην επικύρωσή της.

Ζητάμε να προχωρούν γρήγορα και οι εφαρμοστικές διατάξεις από τα κράτη που την έχουν επικυρώσει.

Η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική επίθεση, ο βιασμός που έχουν συνταράξει τελευταία δυστυχώς την κοινή γνώμη και στη χώρα μας, είναι ποινικά αδικήματα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποτρεπτικές ποινές, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας των θυμάτων.

 

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://3pointmagazine.gr/erdogan-tries-to-censor-latuff-by-putting-pressure-on-twitter-to-delete-his-cartoons/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *