ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Ρεπορτάζ
 

Θεωρούμε απαράδεκτες τις εικόνες ωμής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης που συνεχίστηκαν το βράδυ της Τρίτης 9 Μαρτίου, με την επίθεση στον νεαρό αστυνομικό, μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την απαράδεκτη επιθετικότητα αστυνομικών οργάνων την Κυριακή σε πολίτες.

Η βία φέρνει βία και το επιτελικό κράτος θα πρέπει να το γνωρίζει καλά, ειδικά όταν εκμεταλλεύεται την εικόνα του τραυματισμένου αστυνομικού που θα διαμετακομισθεί από το «αργοπορημένο» ασθενοφόρο αφού καλυφθεί το γεγονός τηλεοπτικά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ο μόνος που ωφελείται από μια τέτοια κατάσταση είναι εκείνος που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον φόβο των πολιτών που τρομοκρατημένοι από όσα συμβαίνουν γύρω τους, με το πρόσχημα του κορονοϊού και της προστασίας της δημόσιας υγείας δέχονται κάθε κρατική πολιτική καταστολής.

Τα υγειονομικά μέτρα θα πρέπει να επιβάλλονται με συστάσεις για συμμόρφωση και όχι με βία και πρόστιμα για το παραμικρό, έτσι ώστε να έχουν τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, και όχι να γίνονται μέσο επίδειξης κρατικής ισχύος και αυταρχισμού.

Η αστυνομία θα πρέπει να επιβλέπει και να κάνει συστάσεις και όχι να ξυλοφορτώνει και να κόβει πρόστιμα με την παραμικρή ευκαιρία. Η αστυνομία που εκπροσωπεί το κράτος θα πρέπει να δείχνει το καλό παράδειγμα, αυτός είναι ο ρόλος της εξάλλου, να είναι κοντά στους πολίτες.

Τα τελευταία επαναλαμβανόμενα συμβάντα αστυνομικής βίας αναδεικνύουν αφενός την επείγουσα ανάγκη εκπαίδευσης ειδικά των χαμηλόβαθμων αστυνομικών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη αφετέρου τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που είτε αδυνατεί να ελέγξει την Αστυνομία είτε αποδέχεται ότι όλα όσα συμβαίνουν γίνονται υπό των οδηγιών της.

Εξίσου θέμα παιδείας και πολιτικής αγωγής είναι ο τρόπος διαμαρτυρίας χωρίς βανδαλισμούς και βία από τη νέα γενιά. Ο κύκλος αίματος δεν βγάζει πουθενά και το χειρότερο είναι ότι διχάζει την κοινωνία σε μια εποχή που θα έπρεπε να καλλιεργείται συνοχή και αλληλεγγύη για τις δύσκολες συνθήκες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται, αλλά και την μικροπολιτική εκμετάλλευσή τους από όλα τα κόμματα.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να καταλάβει τον θεσμικό ρόλο που έχει, ρίχνοντας τους τόνους ώστε σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να  οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό. Παράλληλα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και τους κοινωνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η αστυνομική αυθαιρεσία.

Ο τρόμος που υποβόσκει στις πλατείες από τις επιθέσεις σε πολίτες είναι πλήγμα στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.

 

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.nou-pou.gr/newsroom/episodia-nea-smirni-sovara-travmatismenos-enas-astinomikos-ikones/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *