ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ρεπορτάζ

Οι πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας  οδήγησαν συχνά τη χώρας μας σε καθυστερημένες και άστοχες αντιδράσεις, εγκλωβίζοντάς μας σε ένα τεράστιο κόστος επενδύσεων εξοπλισμών και στρατιωτικών υποδομών. Η ιδιαίτερη διπλωματική κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος οδήγησε στη σύναψη συμφωνιών για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος- Ιταλίας και Ελλάδας- Αίγυπτου με ιδιαίτερες διαφωνίες για τη δεύτερη από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ενώ η συμφωνία με την Ιταλία φαίνεται να είναι θετική για την ελληνική πλευρά, με εξαίρεση ελάχιστα ζητήματα, η συμφωνία με την Αίγυπτο μπορεί να «σπάει» στην παρούσα φάση την Τουρκο-Λιβυκή συμμαχία, αλλά αφήνει εκκρεμή θέματα που μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση καίρια κυριαρχικά δικαιώματα για τη χώρα μας το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σημειώνουμε πως οι συναινετικές οριοθετήσεις περιοχών αποτελούν θετικά βήματα στις σχέσεις μεταξύ κρατών, αρκεί να πραγματοποιούνται με σαφείς και ξεκάθαρους όρους και να μη δημιουργούν σύγχυση, παρερμηνείες και αμφισβητήσεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε πως η απειλή της ειρήνης στην Νοτιανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκική Κυβέρνηση να έχει το κεντρικό ρόλο του απορρυθμιστή, σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί τους λαούς των δύο χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι  ο φυσικός πλούτος της περιοχής και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτελούν τους βασικούς λόγους για τις εντάσεις στην Νοτιανατολική πλευρά της Μεσογείου προς όφελος πολυεθνικών κολοσσών που καμία σχέση έχουν με την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έστω και την ύστατη αυτή ώρα για να ενημερώσει διεξοδικά για τις επαφές που έχει κάνει σε διεθνές επίπεδο -και τα αποτελέσματα αυτών. Θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση σε όλους, πέρα από μικροπολιτικά παιχνίδια που ουδέποτε ιστορικά ευνόησαν τη χώρα μας. Επίσης, καλούμε τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να υιοθετήσουν ένα κοινό όραμα αναπτύσσοντας μια μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική, υπεράνω κομμάτων, η οποία θα διαμορφωθεί από ένα Διακομματικό Συμβούλιο Χάραξης Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη με εμπειρία και γνώσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι οι καθυστερημένες αντιδράσεις σε επιθετικές κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά η διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, με την Ελλάδα να έχει τον ρόλο του κεντρικού ρυθμιστή. Η Ελλάδα μπορεί να  επιτύχει αυτόν τον στόχο καθώς αποτελεί μια Δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινώντας επαφές με τα πράσινα κόμματα της περιοχής μας και ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους Πράσινους για τις εξελίξεις, στηρίζοντας ξεκάθαρα την ειρήνη στην περιοχή. Για να επιτευχθεί αυτή, στόχος μας είναι, σε συνεργασία με όλους τους λαούς της Μεσογείου, να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμα τις προϋποθέσεις για την ανάδυση μιας Ειδικής Ζώνης Οικολογικής Μετάβασης η οποία θα στηρίζεται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αξιοποίηση κάθε αειφορικού πόρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *