ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ
 
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού είναι πρόχειρα επεξεργασμένες, ανεπαρκείς, εθνικά επιζήμιες και μη ενταγμένες σε λογική βιωσιμότητας.

Έχουμε διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισης της  υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην κατεύθυνση παράλληλης ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της  κοινωνίας και της οικονομίας, με ένα Σχέδιο «GREEN NEW DEAL» Βιώσιμης Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προσαρμοσμένου στην ελληνική πραγματικότητα.
Σε κραυγαλέα αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις των καιρών, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει ευθαρσώς μέτρα που μας οδηγούν από το ναδίρ στο «κάτι».

Μέτρα κοινωνικής και οικονομικής αναμονής, μέτρα παράτασης της ανασφάλειας, μέτρα διευκόλυνσης αγοραπωλησιών. Υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξουν χέρια ολόκληροι κλάδοι και τομείς της οικονομίας.

Ουσιαστικά μέσω αυτών των μέτρων επιχειρείται η άμβλυνση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατεβάζοντας τον πήχη των αμοιβών και του χρόνου απασχόλησης με ταυτόχρονη αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, όμως τα μέτρα αυτά διευκολύνουν τη μεγάλη διείσδυση ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως ξενοδοχεία, αλυσίδες τροφίμων, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, εταιρείες χερσαίων, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, αφανίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία.

Σε αυτό στοχεύουν τα ιδιαίτερα λεπτομερή μέτρα που εξαγγέλθηκαν για δανειοδότηση της ενέργειας, μοχλεύσεις €5 δις για ξένους θεσμικούς επενδυτές, εγκρίσεις και πρόσθετες ενισχύσεις 100% σε επενδυτικά σχέδια 2000 επιχειρήσεων, διευκόλυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενίσχυση επενδύσεων ΑΠΕ, προώθηση 40 μεγάλων έργων, ύψους €6 δις και μείωση των δικαιολογητικών στα μισά για εύκολη και γρήγορη χρηματοδότηση.

Απευχόμαστε να είναι πολιτικά επιδιωκόμενη η γενικευμένη ανασφάλεια στην αγορά προκειμένου να διευκολυνθεί η διείσδυση χρηματιστηριακών κεφαλαίων και hedge funds στην Ελλάδα και εκτεταμένες αγοραπωλησίες, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμούμε ότι δεν αντιμετωπίζεται η αναμενόμενη ραγδαία ύφεση όπως διατείνεται η Κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπογραμμίζουμε ότι στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο για την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και εμπόριο αγαθών, ενώ κρίσιμο ζήτημα είναι η επικείμενη διατροφική ασφάλεια.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε υποστηρίξει ότι η μέριμνα για τον κλάδο του τουρισμού είναι ανεπαρκής. Πρέπει (1) να αντιμετωπίζεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών (16,6 δισ. € το 2016) με την ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριων αγαθών και (2) να ενισχυθεί σημαντικά ο εσωτερικός τουρισμός. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μόλις 30 εκατ. € για κοινωνικό τουρισμό με στόχο λιγότερο από το 5% των ετήσιων διανυκτερεύσεων, ενώ η πρότασή μας οδηγούσε σε τουλάχιστον 20%.

Από υγειονομική άποψη το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού και η εκτεταμένη επαφή τουριστών με πληθυσμούς που δεν έχουν κρούσματα του κορονοϊού (απομακρυσμένες περιοχές, νησιά), χωρίς υγειονομική ετοιμότητα και υποδομές προδίδει μια πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ήμασταν το μόνο κόμμα είχαμε ζητήσει έγκαιρα τη διαφοροποίηση της πολιτικής στα νησιά (30/3 και 24/4) ώστε να λειτουργεί η τοπική οικονομία και κοινωνία και να βρίσκονται σε υγειονομική και οικονομική ετοιμότητα για το άνοιγμα του τουρισμού. Σήμερα, καθυστερημένα, πρέπει να αντιμετωπιστούν επιπλέον των εξαγγελιών, ζητήματα για έκτακτες αερομεταφορές, ειδικούς θαλάμους μεταφοράς κρουσμάτων, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ και ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Επισημαίνουμε επίσης τα εξής:

  • Δεν έχει προβλεφθεί καμιά ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας και της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος της οικονομίας.
  • Το εξαγγελθέν πρόγραμμα ΣΥΝεργασία στοχεύει στο να μην καταρρεύσει εντελώς η απασχόληση, να διατηρηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, να καθυστερήσουν οι αναδιαρθρώσεις και οι απολύσεις.
  • Η εξαγγελθείσα μείωση προκαταβολής φόρου, χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ύψος της προεκλογικής εξαγγελίας της ΝΔ (50%). Μάλιστα, με τη δραστική πτώση των φετινών τζίρων μπορεί και πάλι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προκαταβολή να αντιστοιχεί στο 100%.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας επαφίεται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.  
  • Η επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ από 24 σε 13% στα μέσα μεταφοράς στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά είναι ανεπαρκέστατη, και θα έπρεπε να γίνει για το σύνολο της εστίασης.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην οποιαδήποτε μείωση μισθού που μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επανερχόμαστε στις προτάσεις που διατυπώσαμε στις 27/4 (https://ecogreens.gr/issues/protaseis-gia-tin-antimetopisi-epiptoseon-koronoiou/και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η απουσία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι αναντίστοιχη της κοινωνικής ομοψυχίας της πρώτης φάσης.

Ο κίνδυνος της αναγκαστικής πολιτικής προσαρμογής είναι αντίστοιχος της πτώχευσης της περιόδου 2010-2018 και οι συνέπειες, για άλλη μια φορά, θα είναι οδυνηρές για την κοινωνία, την ιδιωτικοποίηση κοινών αγαθών, τη φτωχοποίηση, την μετανάστευση της νεολαίας και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.   

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *