ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΜΟΡΙΑ/Ο ΠΟΛΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ

Ρεπορτάζ

 

Η φωτιά στη Μόρια σιγόκαιγε από την αρχή. Ήταν θέμα χρόνου να φουντώσει και να παρασύρει τα πάντα στο διάβα της.

Όμως εχθές δεν κάηκε απλά ένας χώρος και κάποιες εγκαταστάσεις, παραδόθηκε στις φλόγες κι ο ίδιος ο πολιτισμός μας.

Καύσιμη ύλη η μισαλλοδοξία, η αδιαφορία, οι πολιτικές του φόβου, της «ασφάλειας», και των κλειστών συνόρων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φορέας όλων αυτών, και εμμονικά προσκολλημένη στο δόγμα της σκληρής μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο, ώστε αυτό να καταστεί αποτρεπτικό μέσο για πιθανούς νεοεισερχόμενους, θερίζει τις θύελλες που η ίδια έσπειρε.

Φαίνεται αυτό εξάλλου από την πρώτη της κίνηση αντιμετώπισης της κατάστασης: Έστειλε άρον άρον τρεις διμοιρίες ΜΑΤ στη Λέσβο.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν νεκροί παρά μόνο υλικές ζημιές, όπως ελπίζουμε επίσης, να μην αληθεύουν κάποιες φήμες για αποχώρηση διεθνών οργανισμών από την χώρα μας.

Η επιλογή της Κυβέρνησης να αφήσει να διογκωθεί η κατάσταση στη Μόρια, αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε ένα ανεξέλεγκτο χάος. Εξάλλου η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει διαχρονικές ευθύνες, που ξεκινούν από την Κυβέρνηση Σαμαρά και την άνευ όρων αποδοχή από μέρους της, των όρων αναθεώρησης του Δουβλίνου 3.

Η πολιτική της Κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει αμέσως, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν, πάρα μόνο η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και αναλογική ανακατανομή του πληθυσμού, συνέχιση και εντατικοποίηση των προγραμμάτων ένταξης (ΕΣΤΙΑ, ΗΛΙΟΣ κλπ.), και ισομερής, επιτέλους, επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε την άμεση αντικατάσταση του αρμόδιου Υπουργού, ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας και ανάληψης ευθυνών, μέριμνα για την άμεση φιλοξενία των χιλιάδων που είναι στο δρόμο στην κυριολεξία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, και γενικότερα αλλαγή πλεύσης ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με ιδιαίτερη μέριμνα στα υγειονομικά ζητήματα.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *