ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΟΙ ΡΟΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΛΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ρεπορτάζ
 

Η απόφαση της κυβέρνησης για την πιλοτική εφαρμογή πλωτού φράγματος με σκοπό την αναχαίτιση των ανθρωπίνων ροών στο Αιγαίο, προκαλεί ιδιαίτερο σκεπτικισμό και αμφιβολίες για τη λογική της.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι η επίλυση του θέματος των ανθρωπίνων ροών στο Αιγαίο, δεν μπορεί να γίνει με σπασμωδικές αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα, πόσο δε μάλλον βάρβαρες, άλλα μόνο σε επίπεδο Ευρώπης, η οποία επιτέλους θα πρέπει να απορροφήσει το μερίδιο που της αναλογεί, προκειμένου να σταθεί δίκαια και ανθρώπινα τόσο απέναντι στους συνανθρώπους μας, όσο και στην Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι από την αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, υποστηρίζουμε σθεναρά ότι συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Τα δε Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα προσπαθούν να στηρίξουν έμπρακτα τη χώρα μας στα δικά τους κοινοβούλια, ωστόσο η εσωστρέφεια, ο φόβος και ο φανατισμός δυστυχώς κυριαρχούν, κρατώντας κλειστά τα σύνορα των Βόρειων Κρατών στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων στη Γερμανία κατέθεσε το αίτημα: «Ανθρωπιστικό πρόγραμμα υποδοχής για ιδιαίτερα ευάλωτους από την Ελλάδα».

Οι Γερμανοί Πράσινοι υποδεικνύουν την Άγκυρα ως υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού συνανθρώπων μας που διασχίζουν το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας για τις ελληνικές αρχές, προκαλεί καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 85.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε την πρόταση των Γερμανών Πράσινων, οι οποίοι προτείνουν μεταξύ άλλων, να υποδεχτεί η Γερμανία άμεσα από τα ελληνικά hot spots 5.000 ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες και ιδιαίτερα ευάλωτους πρόσφυγες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία. Εκτός αυτού εισηγούνται τη σύντομη και χωρίς γραφειοκρατία επανένωση ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, με τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη Γερμανία, ως συμβολική συνεισφορά στην αντιμετώπιση του θέματος.

Τα φράγματα στο Αιγαίο θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ατελέσφορο έργο, που επιπλέον φέρει και τον βαρύ συμβολισμό της μετατροπής της Ευρώπης της Αλληλεγγύης σε Ευρώπη-Φρούριο του Μεσαίωνα.

Αντί να βάζουμε κάθε είδους φράγματα στα νερά, ας βάλουμε «φράγμα» στις νεοφιλελεύθερες και ανεύθυνες πολιτικές. Ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουμε πολιτική για τους ανθρώπους που διακινδυνεύοντας την ζωή τους διασχίζουν το Αιγαίο, με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *