ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ -ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ

Ρεπορτάζ
 

H σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Πόσο εορταστική όμως μπορεί να θεωρηθεί η 22α Μαρτίου, όταν μέσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα ο υδροφόρος ορίζοντας εξαντλείται, αλλά και μολύνεται από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, όταν ποτάμια και ρέματα απειλούνται και υποβαθμίζεται η ποιότητα των νερών τους από ακατάλληλους σχεδιασμούς έργων, τα ανεξέλεγκτα απόβλητα και μπαζώματα;

Το νερό είναι κοινό αγαθό, πολύτιμο όσο ποτέ και πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητά του αλλά και την ισότιμη πρόσβαση όλων μας σε αυτό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ιδιωτικοποιεί ή να ξεπουλά αυτό που μας χαρίζει απλόχερα η φύση.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από τις συλλογικότητες και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών για την προστασία του νερού. Και μαζί με αυτές τονίζουμε πως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το μεγάλο κίνδυνο στα νερά της Χαλκιδικής από την εξόρυξη χρυσοφόρων μεταλλευμάτων, τους μεγάλους κινδύνους για πολλές περιοχές από την εκτροπή του Αχελώου που επιμένει να σχεδιάζεται, τα απροστάτευτα ρέματα στην Εύβοια και άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση ακόμα και αυτού πολύτιμου στοιχείου που μας προσφέρει η φύση, επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για τη χώρα. Τώρα ήρθε η στιγμή να δράσουμε ακόμα πιο έντονα και πιο συλλογικά. Το νερό δεν ξεπουλιέται, ούτε ιδιωτικοποιείται. Είναι ένα αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει ΟΛΟΙ να έχουν πρόσβαση, όπως άστεγοι και μετανάστες-πρόσφυγες.

Σε όλα αυτά η κλιματική αλλαγή έρχεται να μας δείξει απειλητικά τα δόντια της κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 26η θέση στον παγκόσμιο χάρτη του κινδύνου ερημοποίησης. Θυμίζουμε λοιπόν στην Κυβέρνηση, πως πριν προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις που ορέγεται, ας θυμηθεί ότι το νερό ανήκει σε όλους μας και πως καμία πολιτική επιλογή, όσο ακραία νεοφιλελεύθερη κι αν είναι δεν μπορεί να το στερήσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *