ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΠΑΛΙ <<ΠΙΣΩ>> ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρεπορτάζ
 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Η κα Κεραμέως προκειμένου να δείξει «καλές προθέσεις», και μετά τις πολύ έντονες αντιδράσεις από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, έκανε κάποιες αλλαγές, όπως η απόσυρση  της διάταξης για μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών στα ΕΠΑΛ, και η αλλαγή του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα Δημοτικά – παραμένοντας ωστόσο σε λάθος κατεύθυνση και επιλογή.

Επίσης ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης» μετονομάστηκε σε «Σύμβουλο Σχολικής Ζωής»(;), με το ίδιο όμως πλαίσιο, και διορθώθηκε το αρχικό «λάθος»(;) για τα Πρότυπα σχολεία, που άνοιγε τον δρόμο στην ίδρυση και ιδιωτικών “Πρότυπων” σχολείων.

Οι «καλές προθέσεις» όμως σταμάτησαν εδώ, και πέραν των παραπάνω ουδέν…

Εξακολουθεί να είναι ένα συντηρητικό νομοσχέδιο χωρίς κανένα όραμα για την Παιδεία, για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και με πλήρη απαξίωση των Κοινωνικών Επιστημών.

Επειδή το μέλλον, αλλά και η πρόοδος μιας χώρας, είναι σε άμεση συνάρτηση  με την Παιδεία της, το όποιο νομοσχέδιο που αφορά το μέλλον των παιδιών μας, οφείλει να συσχετίζεται και με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και με τις μείζονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Το εν λόγω νομοσχέδιο σχεδιάστηκε με βάση την απομνημόνευση της γνώσης, κοινώς την παπαγαλία, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψιν ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει το αντίθετο, αφού η εκπαιδευτική της πολιτική επικεντρώνεται στη μέθοδο «μαθαίνω πως να μαθαίνω» (learning to learn), που είναι μάλιστα, μια από τις οκτώ δεξιότητες που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. ότι πρέπει να αποκτώνται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την «δια βίου μάθηση».

Κατά τ’ άλλα ο πολιτικός χώρος απ’ όπου προέρχεται η Υπουργός Παιδείας διατυμπάνιζε «Μένουμε Ευρώπη», αλλά όπως φαίνεται οι θιασώτες αυτού του χώρου μόνο Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν να γίνουν τα παιδιά μας.

Η λογική σχεδιασμού του νομοσχεδίου αφορά τις γενιές του παρελθόντος, του μακρινού παρελθόντος, και όχι τις γενιές του 21ου αιώνα. Εκτός αυτού εκφράζει και αναβαθμίζει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Κα Υπουργέ πάρτε πίσω τώρα το νομοσχέδιο πριν να είναι αργά, εκτός κι αν επιθυμείτε πραγματικά να γυρίσουμε στην δεκαετία του 1950.

Το Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Παιδείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *