ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΑΝ

Ρεπορτάζ
 

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας των πολιτών που επαναπατρίστηκαν από την Ισπανία, δημιουργούν τεράστια ερωτήματα για την οργάνωση του κράτους απέναντι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού με πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, σημαντικός αριθμός από τους πολίτες που ταξίδεψαν καταγγέλλει, ότι κατά τη διάρκεια της επιβίβασης και αποβίβασης δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος θερμομέτρησης, δεν υπήρξε καμία διαδικασία για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ κατά την είσοδο στη χώρα δεν διανεμήθηκαν μάσκες και γάντια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση του κορονοϊού. Σημειώνουμε δε ότι ενώ οι επαναπατρισθέντες θα επέστρεφαν στις οικίες τους, με βάση τις πληροφορίες που είχαν από την Πρεσβεία μας στην Ισπανία, τελικώς βρέθηκαν να μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αεροπλάνα, τόσο από Μαδρίτη όσο και από Βαρκελώνη ήταν σχεδόν γεμάτα χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους επιβαίνοντες.

Πρωτοφανές είναι δε ότι κατά τη διάρκεια του δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο του ξενοδοχείου, δημιουργήθηκε συνωστισμός χωρίς να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις). Το οξύμωρο είναι ότι μάσκες δόθηκαν αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δειγματοληψίας σε όσους ζήτησαν οι ίδιοι να τις προμηθευτούν και αφού είχαν ήδη εκτεθεί στο συνωστισμό που είχε δημιουργηθεί, με κίνδυνο μόλυνσης στην αίθουσα αναμονής. Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 260 άτομα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ρωτούμε την Κυβέρνηση  γιατί δεν υπήρξε ίδια αντιμετώπιση όλων όσων επαναπατρίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά αποσπασματική; Σημειώνουμε ότι εκτός από τα προαναφερθέντα άτομα, όλοι οι υπόλοιποι επαναπατρισθέντες των τελευταίων ημερών τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Γιατί δεν τηρήθηκαν σε όλους όσους επέστρεψαν στην χώρα οι διαδικασίες προστασίας κατά την είσοδό τους με παροχή γαντιών και μασκών ώστε να τηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής; Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα οικονομικής στήριξης για όσες και όσους είχαν προγραμματίσει διαδικασίες επιστροφής στους τόπους κατοικίας τους, και με την αλλαγή των μέτρων υπέστησαν οικονομικές απώλειες.

Τέλος είναι επιτακτική η ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης όλων των επαναπατριζόμενων από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, χωρίς αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμή.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *