ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρεπορτάζ

Μάλωσε τελικά και με την τέχνη η Κυβέρνηση ή αποφάσισε ότι έχουμε γεμίσει με αρχιτέκτονες, γραφίστες, ζωγράφους, διακοσμητές και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου;

Περιορίζοντας πλέον και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, καταργεί από το Γενικό Λύκειο, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το μάθημα της Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου, του Ελεύθερου & Γραμμικού Σχεδίου από τη Γ’ Λυκείου και την εξέταση του τελευταίου μαθήματος από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το μάθημα των εικαστικών είναι βασικής επιλογή για όσους μαθητές επιλέξουν να ακολουθήσουν Πολυτεχνικές Σχολές, Σχολές Καλών Τεχνών, και άλλων σύγχρονων επαγγελμάτων για τη σταδιοδρομία τους. Ο σχεδιασμός έχει καθοριστικό ρόλο σε δεκάδες επαγγέλματα, ιδιαίτερα σύγχρονα και κερδοφόρα και αποτελεί βασική παράμετρο γνώσης και έκφρασης.

Τα μαθήματα αυτά, δεδομένης και της αισθητικής έλλειψης που παρατηρούμε σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας στη χώρα μας, όχι μόνο θα έπρεπε να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά και να ενισχυθούν, προκειμένου οι επόμενες γενιές να καλλιεργήσουν την αισθητική τους, συνδράμοντας στη βελτίωση πολλών τομέων του αστικού περιβάλλοντος και των τεχνών.

Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που επιλέγουν επαγγέλματα στα οποία το σχέδιο είναι απαραίτητο. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι μαθητές του Λυκείου, λόγω της πίεσης που δέχονται μέσα από το τελείως λανθασμένο σύστημα παιδείας της παπαγαλίας που εφαρμόζεται στη χώρα μας, βρίσκουν διεξόδους στο ιδιαίτερα πιεσμένο καθημερινό τους πρόγραμμα με τα μαθήματα των καλλιτεχνικών.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τα μαθήματα που συνδράμουν στην αισθητική καλλιέργεια των μαθητών και αυριανών επαγγελματιών, ενώ θέτουμε ανοιχτά το ερώτημα στην Κυβέρνηση, κατά πόσο η απόφαση αυτή λήφθηκε για να στραφούν οι μαθητές στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια;

Σημειώνουμε ότι τα φροντιστήρια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα σχολεία. Υπάρχουν για να ενισχύουν συγκεκριμένες αδυναμίες μαθητών, όχι για να αποτελούν βασικό φορέα μόρφωσης. Επίσης, διερωτόμαστε για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν χωρίς εργασία, αφού θα καταργηθούν οι θέσεις τους.

Ουσιαστικά η νέα κίνηση της Υπουργού «Παιδείας» είναι συνέχεια του πρόσφατου νομοσχέδιου, και πρόκειται για άλλη μια ενέργεια απαξίωσης της δημόσιας παιδείας των πολλών, προς όφελος της ιδιωτικής παιδείας των λίγων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η παιδεία στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να αντικατοπτρίζει το σήμερα μέσα από τη διδακτέα ύλη, να είναι δημόσια, δωρεάν και προσβάσιμη για όλους.

Κυρίως όμως τα σχολεία μας θα πρέπει να καλλιεργούν το πνεύμα των παιδιών.

Μόνο με ισχυρή παιδεία θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την οικονομία μας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που θα εξελίξουν την ίδια τη χώρα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *