ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκε χθες, 23/3/2021 η διαδικτυακή εσπερίδα που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με θέμα: «Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων που δραστηριοποιούνται στο θέμα των αστέγων: Χρήστος Αλεφάντης (ΣΧΕΔΙΑ), Λέοντας Γρηγόρης (ΚΥΑΔΑ),  Ελίνα Νασέλου (ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ), Βάσι Λεοντάρη (ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ),  Αλεξάνδρα Ζαρναβέλη (ΚΕΘΕΑ-ΕΞΕΛΙΞΙΣ), Ντίνα Βαρδαραμάτου (PRAKSIS), Νανά Μιχαλοπούλου & Μιχαήλ Βασιλάκη (ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ), Λάζαρος Πετρομελίδης (ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ). Η εσπερίδα εμπλουτίστηκε με τη κατάθεση του βιώματος της έλλειψης στέγης από δύο άστεγους συμπολίτες μας, πωλητές του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ και από τα αποτελέσματα της  επιστημονικής έρευνας που έχει διεξάγει η ερευνήτρια Δήμητρα Σιατίτσα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Ψύχας, μέλος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Δ.Σ. και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για το δικαίωμα στη Στέγη και τη Κατοικία, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό η Έλενα Μπότση, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν με ζωντάνια και πάθος τις δράσεις τους, ενώ παράλληλα κατέθεσαν προτάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με το θέμα της έλλειψης στέγης και της ανεπαρκούς στέγασης.

Στόχος της εσπερίδας ήταν το κάλεσμα για συ-στράτευση όλων μας με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικών  που θα αντιμετωπίζουν τη ρίζα του και με αξιοπρέπεια προς τους πληττόμενους το ζήτημα της έλλειψης στέγης,  της ανεπαρκούς στέγασης, της κοινωνικής κατοικίας, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, του ελάχιστου εισοδήματος, της ενεργοποίησης των κοινωνίας πολιτών, της αξιοποίησης σχολαζόντων πόρων και  της ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας.

Υπογραμμίζουμε ορισμένες προτάσεις των φορέων  μεταξύ των πολλών που ακούστηκαν, όπως:

-Δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή του προβλήματος της έλλειψης στέγης, της ανεπαρκούς στέγασης και του κινδύνου απώλειας στέγασης.

-Δημιουργία νέου πλαισίου καταγραφής των κριτηρίων επαρκούς κατοικίας από την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να αποτυπώνεται πληρέστερα το πρόβλημα της ανεπαρκούς στέγασης.

-Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Δημιουργία διαφορετικών πολιτικών για συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης ή της ανεπαρκούς στέγασης όπως Ρομά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες, εποχιακοί εργάτες σε αγροτικές εργασίες κ.λπ.

-Δημιουργία νέων πλαισίων παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε συνεργασία με φορείς και πολίτες διαμορφώνουμε  συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του ζητήματος με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *