ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ

Ρεπορτάζ
 

(Η Ε.Ε. να μη βάλει εμπόδια στις χώρες μέλη να απαγορεύουν σε εθνικό επίπεδο τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα!)

Η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που απαγορεύει τελείως την τοξική χημική ουσία glyphosate που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, με δημόσιο ψήφισμα που συνυπογράφουν, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– να αντισταθεί στους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων των εταιρειών που παράγουν τις τοξικές ουσίες,
– να υποστηρίξει την απαγόρευση της Αυστρίας,
– να σεβαστεί το δικαίωμα όλων των χωρών της ΕΕ να απαγορεύουν  σε εθνικό επίπεδο φυτοφάρμακα, αλλά και να προετοιμάζει την απαγόρευση του glyphosate σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το θέμα είναι μείζονος σημασίας αφού:
Οι επιστημονικές αποδείξεις για τη σχέση γλυφοσάτης και καρκινογενέσεων επιβεβαιώνονται ολοένα και συνεχώς. Ήδη από το 2015 το Διεθνές Γραφείο Έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως πιθανά καρκινογενή για τον άνθρωπο. Και πιο πρόσφατα συνοπτική έκθεση του Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον βασισμένη σε πολλές μελέτες αποκάλυψε ότι n έκθεση στη γλυφοσάτη αυξάνει κατά 41% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, και ειδικότερα του λεμφώματος Χότζκιν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το 2017 προσωρινή παράταση 5 ετών στην άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, βασισμένη όμως σε μελέτες, οι οποίες από όσα προέκυψαν στη συνέχεια, σχετίζονταν με κατευθύνσεις των εταιρειών παραγωγής.

Σήμερα η Αυστριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει το πρωτοπόρο βήμα και να απαγορεύσει τελείως τη χρήση της γλυφοσάτης άμεσα. Μια τέτοια απόφαση θα λειτουργούσε ως καταλύτης για ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες χώρες, αλλά και για αποφασιστικά βήματα σε επίπεδο Ε.Ε.
Οι αντιδράσεις φυσικά είναι μεγάλες και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να βάλει εμπόδια στην απόφαση της Αυστριακής Κυβέρνησης.

 
 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *