ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 30ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ρεπορτάζ
 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετείχαν μέσω πολυμελούς αντιπροσωπείας στο 30ο Συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων στο Τάμπερε της Φινλανδίας, συμβάλλοντας ενεργά στην διαμόρφωση πολιτικών και θέσεων της ευρωπαϊκής Πράσινης οικογένειας.

Μεταξύ αυτών είναι και το ψήφισμα για την κλιματική κρίση και την αντιμετώπιση της όπως εγκρίθηκε από το συνέδριο, στην διαμόρφωση του οποίου συμμετείχαν και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Παραθέτουμε αποσπάσματα του κειμένου:

«Η κήρυξη κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι το έναυσμα για έναρξη διαλόγου, ώστε να δώσουν τα ΜΜΕ την απαιτούμενη προσοχή, και για να τονιστεί το επείγον της κρίσης. Θα κινητοποιήσει τον κόσμο σε δράσεις και θα υποστηρίξει προοδευτικές κλιματικές πολιτικές. Μπορεί επίσης να βγάλει στη επιφάνεια την υποκρισία και να ασκήσει πίεση σε πολιτικές ηγεσίες και μεγάλες πολυεθνικές.

Η παραδοχή ότι είμαστε σε έκτακτη κλιματική κατάσταση είναι πολιτική πράξη, καθότι απαιτεί γενναιότητα η αναγνώριση και αποδοχή της. Όμως οι διακηρύξεις από μόνες τους δεν φτάνουν. Η κλιματική έκτακτη ανάγκη δεν είναι ένα σύνθημα ούτε πολιτική στρατηγική μάρκετινγκ ή μέσο για «πράσινο ξέπλυμα».

Οι διακηρύξεις πρέπει να ακολουθούνται από άμεσες και φιλόδοξες πράξεις με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα την κλιματική ουδετερότητα. Η κλιματική ουδετερότητα απαιτεί όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν στον βαθμό, που οι φυσικές δεξαμενές απορρόφησης άνθρακα να μπορούν να τις δεσμεύουν ολοκληρωτικά. Παράλληλα όμως πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς και δραστηριότητες.

Εμείς, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα εργαστούμε για την κήρυξη κλιματικής έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα στην Ευρώπη. Θέλουμε οι διακηρύξεις είτε να περιλαμβάνουν ή να ακολουθούνται άμεσα, από βήματα άμεσης υλοποίησης. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Δράσεις για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 65% μέχρι το 2030 ώστε να τηρηθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού
  • Στόχους για άμεση και φιλόδοξη μείωση των εκπομπών  με στόχευση σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
  • Έναν οδικό χάρτη με συμπαγή μέτρα και χρονοδιαγράμματα για όλους τους τομείς και τις εκπομπές τους, συμπεριλαμβανομένων εκπομπών από την πλευρά της κατανάλωσης
  • Επαρκείς πόρους για την πραγμάτωση του οδικού χάρτη
  • Εστίαση σε θετικές δράσεις και συνέργειες μεταξύ των κλιματικών λύσεων και άλλων στόχων βιωσιμότητας, η δίκαιη μετάβαση και η αντίστροφη απώλειας βιοποικιλότητας»

Το πρωτότυπο στα αγγλικά εδώ: (https://europeangreens.eu/content/green-campaign-climate-emergency-climate-neutrality

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *