ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:<<ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ>> ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ <<ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ>>

Ρεπορτάζ
 

Το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε πριν μερικές μέρες σε υπογραφή Αναθεώρησης της Σύμβασης με την εταιρεία που πραγματοποιεί τις εξορύξεις χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού η παρούσα Κυβέρνηση, τόσο ιδεολογικά όσο και εξ ανάγκης, θα υπέγραφε οποιαδήποτε σύμβαση προκειμένου να περισώσει την παραπαίουσα οικονομία και την παρωχημένη ιδεολογία της. Βεβαίως, με τη σχεδόν καθολική της κυριαρχία στα ΜΜΕ, διακηρύσσει, κόντρα στην κοινή λογική και σε κάθε επιστημονική ανάλυση, ότι με τη νέα συμφωνία θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, το όφελος της τοπικής κοινωνίας, η απασχόληση και ότι θα προστατευτεί το περιβάλλον.

Αλλά, αποκρύπτει ότι:

– Το ΥΠΕΝ απέρριψε την τεχνολογία απόληψης χρυσού «flash smelting» ως ανεφάρμοστη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό όμως αποτελούσε ως τώρα τη σημαία της εταιρίας, αλλά και ουσιώδη όρο για την απόφαση έγκρισης της λειτουργίας της μονάδας.

– Aναβλήθηκε επ’ αόριστον η περιβαλλοντική αποκατάσταση των τελμάτων Ολυμπιάδας.

– Δεν κατασκευάσθηκε ποτέ το νέο λιμάνι στο Στρατώνι.

– Δεν δημιουργήθηκε η μονάδα εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο.

– Δεν υλοποιήθηκε η στοά Στρατωνίου.

– Η κοινωνική αναστάτωση οδήγησε σε διχασμό της τοπικής κοινωνίας και σε οικογενειακές τραγωδίες.

– Οι επιφανειακές εξορύξεις, οι αντλήσεις νερού στις υπόγειες στοές και οι περιβαλλοντικές παραβάσεις καταστρέφουν ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας.

– Το δημόσιο δεν έχει άλλα έσοδα εκτός των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

– Η νέα αναθεωρημένη σύμβαση δεν έτυχε επαρκούς (ίσως και καμίας) αξιολόγησης από τρίτο φορέα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, καθώς και το ευρύτερο οικολογικό κίνημα, είχαν επισημάνει εξαρχής ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που εγκρίθηκε πριν από 12 χρόνια ήταν ανεφάρμοστο στην πράξη και βλαπτικό για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, και τότε το κράτος απαντούσε με διώξεις και καταστολή.

Τώρα έρχεται πάλι αδιάντροπα το ίδιο κράτος να επιβεβαιώσει την εξαπάτησή του από την εταιρία αλλά και ταυτόχρονα να υποκύψει εκ νέου σε όλες τις καινούργιες αξιώσεις της, της οποίας φαίνεται ότι η καλύτερη τεχνογνωσία που διαθέτει είναι αυτή της συγκάλυψης, της φορολογικής αποφυγής και της «δημιουργικής λογιστικής», μέσα από την οποία ανακοινώνονται πολλαπλάσια οφέλη για όλους παρά τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας!

Είναι προφανές ότι η εταιρία αλλά και το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος διαθέτουν την ιδιότητα του μάγου και ταυτόχρονα του αποικιοκράτη που απευθύνεται σε «ιθαγενείς».

Πότε πια θα σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου στη ΒΑ Χαλκιδική;

 

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.protothema.gr/economy/article/911125/xepagonei-i-ependusi-1-dis-stis-skouries/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *