ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ρεπορτάζ
 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που επλήγησαν από την καταστροφική καταιγίδα «Θάλεια» που χτύπησε την κεντρική Εύβοια, αλλά και τη θλίψη μας σε όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Οκτώ νεκροί, ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, και μια ολόκληρη περιοχή διαλυμένη από τα στοιχεία της φύσης. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, όσο περνούν τα χρόνια η ένταση των καιρικών φαινομένων θα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αποσείονται οι ευθύνες της πολιτείας και των υπευθύνων, ή να μετακυλίεται η ολιγωρία και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην «ατομική ευθύνη».

Πρέπει να υπάρξει άμεσα ανάληψη ευθύνης, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να αντιληφθεί το μέγεθος της θεομηνίας με το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε όλοι.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, όπως και όλους τους φορείς της Πολιτείας, να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισής της.

Όπως προτείνουμε τα τελευταία πολλά χρόνια, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις για τις περιοχές όπου η οικιστική τους ανάπτυξη έχει γίνει άναρχα και αυθαίρετα, εδώ και πολλές δεκαετίες, κάτω από τη σιωπηλή ανοχή του κράτους.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην υπάρξει επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο που θα πιαστεί σε «διακοπές» ο κρατικός μηχανισμός, καθώς δεν χωρούν, πλέον, δικαιολογίες.

Είναι ανάγκη να λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή νέων καταστροφών.

Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να θρηνούμε αδικοχαμένα θύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *