ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ

Ρεπορτάζ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει το μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τέμενος – χώρο μουσουλμανικής λατρείας, υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, και είναι απόρροια τακτικισμών της τουρκικής ηγεσίας με στόχο την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

Μετά την απόφαση αυτή, το μοναδικό μνημείο της Αγίας Σοφίας θα πάψει πλέον να ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και θα μετατραπεί σε στοιχείο εσωστρέφειας και περιχαράκωσης, ενδεχομένως και θρησκευτικών φανατισμών.

Η τουρκική ηγεσία επιλέγει να τερματίσει πλήρως μία μακρόχρονη κεμαλική παράδοση ανοιχτής κοινωνίας κοσμικού χαρακτήρα, που είχε θέσει ως στόχο την πρόοδο, και προτιμάει να επιστρέψει σε ένα κλειστό θεοκρατικό παρελθόν.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του διαλόγου των πολιτισμών, και θεωρούμε πως αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανθρώπινη συνύπαρξη.

Ελπίζουμε ότι την ορθότητα αυτής της άποψης θα την αντιληφθεί το συντομότερο και η τουρκική ηγεσία, και θα αναθεωρήσει τη στάση της πριν την εφαρμογή της απόφασής της.

 

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *