ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Ρεπορτάζ

Για ακόμα μια φορά, μας δίνεται η ευκαιρία, να σταθούμε με ανησυχία, εκτίμηση και σεβασμό στις δυσκολίες, τις ανάγκες αλλά και τη μεγάλη ξεχωριστή πορεία που αυτός ο περήφανος λαός συμπορεύτηκε με τους άλλους λαούς της Ευρώπης προσφέροντας καθοριστικά στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα, τον πολιτισμό και την διαμόρφωση των αξιών της.

Και δεν είναι κενά λόγια όλα αυτά. Ένας λαός που δοκιμάστηκε, στιγματίστηκε, αδικήθηκε, περιθωριοποιήθηκε, έζησε διακρίσεις, γενοκτονίες εξόντωσης με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα από τους Ναζί με 800.000 νεκρούς έχει να μας διδάξει πολλά.

Πώς να μην θαυμάσει κανείς το μοναδικό στοιχείο των Ρομά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που δεν περιορίστηκε σε κλειστά σύνορα και δεν δημιούργησε ποτέ στρατό για να κυριαρχήσει σε άλλους λαούς.

Πρώτοι αυτοί, αιώνες πριν διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό όραμα και η ΕΕ, πέτυχαν και έζησαν την ελεύθερη μετακίνηση με μία αξιοθαύμαστη προσαρμογή και συμβίωση με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και την θρησκευτικότητα των άλλων λαών.

Οι Ρομά ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την ανάγκη και την αξία της ανακύκλωσης, της αξίας των υλικών και της επαναχρησιμοποίησής τους.

Οι ικανότητες τους στο λιανεμπόριο, η συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές και τα παραδοσιακά πανηγύρια τους ένωσαν μαζί μας. Πώς να μην αναφερθούμε στην ξεχωριστή έντεχνη παράδοση τη σιδηρουργία, την καλαθοπλεκτική, τα χαλκώματα και ιδιαίτερα την μουσική παιδεία που καλλιέργησαν επί αιώνες προσφέροντας στον πολιτισμό της Ευρώπης, από τον οποίο τόσοι μεγάλοι συνθέτες εμπνεύστηκαν για να γράψουν τα έργα τους.

Πότε επιτέλους θα ανταποδώσουμε αυτά που πρέπει, αυτά που κάθε χρόνο υποσχόμαστε και που δυστυχώς τα περισσότερα παραμένουν διακηρύξεις.

Ζητάμε ειδικά για τους Έλληνες Ρομά:

Άμεση επανενεργοποίηση της καταργηθείσας Ειδικής Γραμματείας Ρομά!

Προτεραιότητα στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος με την έλλειψη υποδομών και την υγειονομική επικινδυνότητα που υποβιβάζει ακόμα περισσότερο την ακραία φτώχεια που βιώνουν.

Ειδικά προγράμματα με συμμετοχή των Ρομά σε όλα τα στάδια σχεδιασμού για την συμμετοχή στην βασική σχολική εκπαίδευση των παιδιών.

Ειδικά προγράμματα υγειονομικής και επαγγελματικής κατάρτισης για τους ενήλικες που να περιλαμβάνουν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που εναρμονίζονται με την κυκλική και την κοινωνική οικονομία με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων ανέλιξης και συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι Ρομά είναι συμπολίτες μας και ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.

 

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://parallaximag.gr/life/pagkosmia-imera-roma-giorti-ton-tsinganon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *