ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Ρεπορτάζ
 

Τέσσερις μέρες χρειάστηκε να περάσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία τελικώς οι μεγάλοι χαμένοι είναι η Υγεία, η Ψηφιακή Μετάβαση και το Περιβάλλον.

Συγκριτικά με την αρχική πρόβλεψη το Πρόγραμμα της Ψηφιακής Ευρώπης χάνει 2 δις ευρώ, η χρηματοδότηση του τομέα της αγροτικής ανάπτυξης μειώνεται κατά 50% στα 7,5 δις κρατώντας σαν κύριο άξονα την κατεύθυνση προς την οικολογική γεωργία, και στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο σχετίζεται με την απανθρακοποίηση, οι περικοπές έφτασαν στο 70% του συνόλου της χρηματοδότησης.

Αυτό όμως που είναι παντελώς ακατανόητο είναι η μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία που περιορίζεται πλέον στο 1,7 δις από 9,4 δις, δηλαδή κατά 80%, που ήταν αρχικά οι προβλέψεις για την ενίσχυση των υποδομών Υγείας.

Από τα 750 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αλλάζει δραματικά η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων με τις πρώτες να πέφτουν στο 52% του συνολικού πακέτου (390 δις) και τα δάνεια να ανεβαίνουν στο 48% (360 δις) του συνολικού πακέτου. Από αυτά, τα 70 δις περίπου αναλογούν στη χώρα μας.

Μέσα από την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς Ευρωπαίους Ηγέτες συμφωνία, το βέβαιο είναι ότι η αύξηση των ποσών δανειοδότησης αντί επιχορήγησης, τα αυστηρά κριτήρια μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση των ποσών που αναλογούν σε κάθε χώρα, αλλά και η μείωση δαπανών σε κομβικούς τομείς, όπως η Υγεία και το Περιβάλλον, επιβεβαιώνουν την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση μια τεράστιας κρίσης με πολλαπλές επιπτώσεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι η οικονομία είναι κομβική, αλλά τομείς όπως το Περιβάλλον, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η Υγεία πρέπει να ενισχύονται, αφού εκτός των άλλων συνιστούν πλέον τους νέους νευραλγικούς τομείς της. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί με λογικές ανατολίτικου παζαριού για να καταλήγει σε αποφάσεις, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για ζητήματα κράτους δικαίου.

Μπορεί οι συμφωνίες να είναι προτιμότερες από τις αδιεξόδους, αλλά αν δεν υπάρξουν πραγματικά ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με ολοκληρωμένα πλάνα για την αναβάθμιση και την εκ θεμελίων αλλαγή της Ευρωπαϊκής πορείας, τότε οι συναντήσεις «ηγετών» που παρακολουθούμε θα μας θυμίζουν πάντα πόσο σαθρό μπορεί να αποβεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *