ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ρεπορτάζ
Στις αρχές του Φεβρουαρίου 2020 είχαμε επισημάνει ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους της χώρας αποτελούσε μια ακόμα φωτογραφική τροπολογία που άφηνε το ελεύθερο για επενδύσεις στον Ερημίτη της Κέρκυρας*.  Να λοιπόν, που δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η πρόσφατη, “προαναγγελθείσα” από τον Πρωθυπουργό, πυρκαγιά στον Ερημίτη κατέκαψε ένα σημαντικό μέρος παρθένας βλάστησης, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πύλες για την επένδυση που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε «καλωσορίσει» σε μιας μοναδικής ομορφιάς περιοχή NATURA 2000.

Το ιστορικό της προαποφασισμένης καταστροφής ξεκινά στα μέσα Ιουνίου όπου άρχισε η κατεδάφιση παλαιού κτίσματος στη περιοχή του ναυτικού οχυρού προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε ένα σημείο για το οποίο εκκρεμεί δικαστική απόφαση σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα της, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στον επίδικο τόπο.

Ο Ερημίτης στην περιοχή της Κασσιόπης είναι το μοναδικό οικοσύστημα της Βόρειας Κέρκυρας, που διατηρεί τη βλάστηση που υπήρχε προ της παρουσίας των Ενετών στο νησί.  Πέραν της σπάνιας πανίδας, διαθέτει τρεις λίμνες και υπέροχες παραλίες με πλούσια ποσειδωνία στο βυθό. Πάνω από  όλα όμως είναι ένας χώρος όπου ελεύθερα μπορεί όποιος πολίτης επιθυμεί να έχει πρόσβαση. Κάτι που αλλάζει ριζικά μετά την πώληση 490 στρεμμάτων σε επενδυτές, αφού τα 36, 5 στρέμματα θα καλυφθούν από κτήρια,  μικρό ξενοδοχείο, καταστήματα  και  εξοχικές κατοικίες προς πώληση. Ο υπόλοιπος χώρος θα καλυφθεί από αθλητικές, ψυχαγωγικές και λιμενικές  εγκαταστάσεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ διερωτόμαστε λοιπόν, η πυρκαγιά που έπληξε τη συγκεκριμένη περιοχή του Ερημίτη ήταν εμπρησμός; Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να αποφανθεί άμεσα και να ερευνήσει τα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη μοναδικού κάλλους περιοχή που καταστρέφεται.

Οι τοπικοί παράγοντες αντιδρούν έντονα αλλά δεν εισακούονται στη γη της φαιδράς πορτοκαλέας όπου οι μοναδικές επενδύσεις που όλοι ευαγγελίζονται στηρίζονται στο ξεπούλημα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε πως αν το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας βασίζεται στην πώληση της χώρας, τότε να ενημερώσουμε την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί στη λογική ανάπτυξης τριτοκοσμικών οικονομιών. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ανάπτυξης. Αυτοί που στηρίζονται στον ολοκληρωμένο δημιουργικό τουρισμό, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, που έχουν προσανατολισμό στην τεχνολογία, στην έρευνα και ανάπτυξη, και στην ουσιαστική αναβάθμιση τόσο μοναδικών για τη χώρα μας περιοχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *