ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ρεπορτάζ
 

Η πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Πρωθυπουργό για το ανώτατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου στην οποία δυστυχώς η χώρα μας δεν προσκλήθηκε να παραστεί, αποτελεί μάλλον καλό νέο αφού βάζει φρένο σε μία από καιρό ατέρμονη Προεδρολογία. Είναι όμως μια ιδιαίτερη επιλογή με πολλές αναγνώσεις.

Κατ’ αρχάς «σπάει» επιτέλους μια παράδοση δεκαετιών, αφού πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που θα γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από μία αποκλειστική πολυετή ανδροκρατούμενη παράδοση. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μία κρατική λειτουργός η οποία, υπηρέτησε το δημόσιο, κατά γενική ομολογία, επαρκώς και με συνέπεια. Η επιλογή της για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά αναγνώριση της λανθασμένης επιλογής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που την είχαν καταψηφίσει για τη θέση που κατέχει σήμερα.

Παρότι είναι πασιφανές ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έγινε κυρίως με γνώμονα επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, θεωρούμε ότι η πρόταση είναι αποδεκτή και πρέπει να στηριχθεί, δεδομένου και του περιβαλλοντικού της προσανατολισμού, όπως αποτυπώνεται σε σειρά άρθρων της. Με τον τρόπο αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα συνδράμει θετικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, που είναι και το σημαντικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι την κυρία Σακελλαροπούλου  χαρακτηρίζει και η συμμετοχή της σε μια σειρά  αμφιλεγόμενων για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων του ΣτΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις απορριπτικές εισηγήσεις της σε βάσιμες πρόσφυγες των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της «Ελληνικός Χρυσός», τη θετική της ψήφο στην απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε νόμιμες τις περικοπές των δεκάτων τρίτων και δεκάτων τετάρτων μισθών και  τη Λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, ο χρόνος που επέλεξε ο Πρωθυπουργός να αναγγείλει την υποψηφιότητα της, δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη βαριά διπλωματική ήττα που υπέστη η χώρα μας από τον αποκλεισμό της στην συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουμε ότι τα κριτήρια επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να παύσουν να έχουν περιβαλλοντικό έλλειμμα, το οποίο φάνηκε σε αρκετές προγενέστερες επιλογές. Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και της βιωσιμότητας θα πρέπει να μπουν στη συζήτηση ώστε να υπηρετηθούν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *