ΟΙ ΣΟΥΔΑΝΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Ρεπορτάζ

Οι Σουδανοί κομμουνιστές ζητούν διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος

από qqq 16/04/2019 8:07 μμ. Διεθνή Νέα


Οι Σουδανοί κομμουνιστές ζήτησαν σήμερα διεθνή αλληλεγγύη στην καταπολέμηση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που υποστηρίζεται από τον «παγκόσμιο ιμπεριαλισμό» με στόχο να σταματήσει η πορεία του λαού στη νίκη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Η επείγουσα έκκληση ήρθε μετά την ανατροπή του Προέδρου Omar al-Bashir την περασμένη εβδομάδα απο ένα «κλασικό πραξικόπημα παλατιών».

Οι Σουδανοί στρατηγοί ανέλαβαν την εξουσία και κήρυξαν αμέσως ένα τρίμηνο κατάστασης έκτακτης ανάγκης με απαγόρευση από το ηλιοβασίλεμα μέχρι το πρωί.

Εκατομμύρια συνέχισαν να αψηφούν τις συνθήκες που επέβαλε η στρατιωτική χούντα, καταλαμβάνοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και τις περισσότερες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις επιμένουν ότι θα κυβερνήσουν σε μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια έως ότου οργανώσουν εκλογές και εφαρμόσουν πολιτικούς κανόνες.

Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στο Αφρικανικό έθνος τον Δεκέμβριο του 2018 για την τριπλασιασμό των τιμών του ψωμιού.

Οι διαμαρτυρίες σύντομα συγκρότησαν σε ένα κίνημα που επιδιώκει να ανατρέψει τον κ. Bashir ο οποίος ήρθε στην εξουσία σε πραξικόπημα του 1989.

Κατηγορούσαν την κυβέρνησή του για οικονομική κακοδιαχείριση και εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες.

Ο κ. Bashir ανέπτυξε τις ισχυρές εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας πληροφοριών καθώς και πλήθος άλλων παράλληλων οργανώσεων ασφάλειας.

Έπλεξε επίσης τις ελεγχόμενες απο αυτόν πολιτοφυλακές για να ελ’ενξει το Σουδάν και να αποφύγει τις απειλές κατά της αυταρχικής του εξουσίας.

Παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, ο ισλαμιστής ηγέτης απολάμβανε την υποστήριξη των περιφερειακών αντιδραστικών ηγετών μαζί με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τοποθέτησαν στρατηγικά συμφέροντα πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να καταργεί τις κυρώσεις σε μια από τις τελευταίες του πράξεις στο αξίωμα το 2017.

Οι επικριτές ανέφεραν ότι η απόφαση επηρεάστηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που διαθέτει ένα μεγάλο γραφείο που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Οι φόβοι της ΕΕ σχετικά με τους μετανάστες από την Αφρική που διασχίζουν τη Μεσόγειο οδήγησαν στην υπογραφή της διαδικασίας του Χαρτούμ του 2015.

Η κυβέρνηση του κ. Μπασίρ θεωρήθηκε ως βασικός σύμμαχος στην εξάλειψη της ροής κατά μήκος της ανατολικής μεταναστευτικής οδού.

Το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα ζήτησε την ενότητα των μαζών και την εντατικοποίηση της δράσης προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά της εξουσίας στον λαό.

Υποσχέθηκε να «αναχαιτίσει τις συνεχιζόμενες συνωμοσίες που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους λαϊκιστές» τους οποίους δήλωσε ότι πίεζαν τα πιο αδύναμα τμήματα της σουδανικής αντιπολίτευσης να ενταχθούν στο καθεστώς που θα του έδινε μια νέα μίσθωση ζωής.

«Η κατοχή των δρόμων και η διατήρηση της ειρηνικής φύσης της επανάστασης είναι η αληθινή δύναμη της σουδανικής επανάστασης», ανέφεραν οι αξιωματούχοι του κόμματος στο Αστέρι.


Σχετικά άρθρα:

Κάλεσμα για συμμετοχή στην καμπάνια #riseup4rojava

Εκατοντάδες παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σε απεργία πείνας

Αλληλεγγύη στη φυλακισμένη συντρόφισσα– Lisa D.(Barcelona)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *