ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ρεπορτάζ

Με ιδιαίτερα γόνιμα συμπεράσματα αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πράσινων που ολοκλήρωσαν την διήμερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.  Την Τετάρτη 28 Αυγούστου οι κκ. Monica Frassoni, Συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Evelyne Huytebroeck, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Ευρωπαίων Πράσινων πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων με κύρια θέματα συζήτησης τις πολλαπλές εκλογές του 2019 και τα αποτελέσματα αυτών. Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, επισημάνθηκε ότι ενώ σε αρκετές χώρες της Β. Ευρώπης υπήρξε μία εντυπωσιακή άνοδος των πράσινων κομμάτων, στις χώρες του νότου (με εξαίρεση τη Γαλλία) οι επιδόσεις ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Καταγράφηκε η ιδιαίτερη ανάγκη από την πλευρά των πολιτών για ενημέρωση πάνω σε θέματα Πολιτικής Οικολογίας ενώ συζητήθηκε επίσης η εμπειρία από την κυβερνητική συνεργασία της προηγούμενης περιόδου. Τονίστηκε δε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας για την άνοδο της οικολογίας, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση ώστε να ληφθούν οι ορθές  αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη δυνατή πορεία του πράσινου χώρου στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, οι Εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πράσινων συνοδευόμενες από τον Συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων, Μανώλη Βέμη,  συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Δρ. Κωνσταντίνο Αραβώση δια στόματος του οποίου ενημερώθηκαν για τις προγραμματικές θέσεις του Υπουργείου σχετικά με  την αντιμετώπιση των  φλεγόντων ζητημάτων της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, της κλιματικής κρίσης και της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την αειφορική ανάπτυξη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας στην μετά λιγνίτη εποχή.
Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πρασίνων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη πολιτική σχετικά με τις εξορύξεις  και  τη μη απαγόρευση της  υδραυλικής ρωγμάτωσης σε όλη την επικράτεια, λόγω της σεισμικότητας της χώρας, άλλα και τη μη  εξαίρεση των εξορύξεων από περιοχές του δικτύου Νatura 2000.  Ζήτησαν αναβάθμιση των  δημόσιων μέσων μεταφοράς και τη στήριξη εναλλακτικών μέσων μετακίνησης στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας. Τέλος, διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο μελλοντικής αξιοποίησης του Ελληνικού.
Η διήμερη επίσκεψη των Ευρωπαίων Πράσινων ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση «Educartoon- Η Γελοιογραφία στην Εκπαίδευση», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα:

  • Προσφυγο-ποίηση: Mιλώντας στη σχολική τάξη για τους πρόσφυγες με τη γλώσσα της ποίησης και την ανατροπή της γελοιογραφίας.
  • Made in Europe: Προβλήματα και προβληματισμοί σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Από τις πυρκαγιές μέχρι την κλιματική αλλαγή και από την ευαισθητοποίηση στη δράση.

Μέσα από το συνδυασμό έργων γνωστών ποιητών με τα σκίτσα του βραβευμένου σκιτσογράφου Αντώνη Κουντούρη και την επιμέλεια του Νίκου Νίκα, οι καθηγητές των σχολείων αποκτούν ένα ακόμα εκπαιδευτικό εργαλείο στη φαρέτρα τους για την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, ισοτιμίας και αλληλεγγύης των λαών, αλλά και για την Ευρώπη του μέλλοντος. Η Βούλα Τσέτση εκ μέρους των Ευρωπαίων Οικολόγων τόνισε πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο που έχει υλοποιηθεί από την Educartoon και τη γελοιογραφία στην εκπαίδευση, ενώ σημείωσε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα γινόταν ευρέως αποδεκτό από τα μέλη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *