Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΚΟΣ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

Ρεπορτάζ

Ο Ελευθεριακός Μαρξισμός, μια τρίτη εναλλακτική πέρα από τον Εξουσιαστικό Μαρξισμό και τον Αναρχισμό

Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, ο Μαρξισμός δεν είναι από τη φύση του εξουσιαστικός όπως τον κατάντησε ο σταλινισμός. Υπάρχει και ο Ελευθεριακός Μαρξισμός που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις χωρίς εξουσιαστικότητα ως ένας εναλλακτικός δρόμος πέρα από τον Αναρχισμό.

Ιστορία – Θεωρία   Αναρχία   Μαρξισμός-Λενινισμός  


Η λέξη «ελευθεριακός» εμφανίστηκε πρώτα στα Γαλλικά σε ένα γράμμα του Γάλλου αναρχικού Ιωσήφ Ντεζάκ στον αναρχικό μουτουαλιστή Προυντών το 1857. Από τότε η λέξη χρησιμοποιείται από τους αντιεξουσιαστές αριστερούς και συγκεκριμένα από τους Αναρχικούς (Αναρχοκομμουνιστές) και τους Ελευθεριακούς Μαρξιστές.

Οι Αναρχικοί (Αναρχοκομμουνιστές) και οι Ελευθεριακοί Μαρξιστές είναι αδέλφια καθώς και οι δυο είναι μέλη του ίδιου πολιτικού χώρου: ελευθεριακοί σοσιαλιστές, ελευθεριακοί αριστεροί, ελευθεριακοί κομμουνιστές.

Ναι μπορεί να υπάρξει Μαρξισμός χωρίς εξουσιαστικότητα, κι αυτό προσφέρει ο Ελευθεριακός Μαρξισμός. Ο τελικός στόχος των Ελευθεριακών Μαρξιστών είναι ο ίδιος με τον στόχο των Αναρχικών (Αναρχοκομμουνιστών), δηλαδή μια κομμουνιστική κοινωνία χωρίς κράτος.

Δυστηχώς η στρέβλωση του Μαρξισμού από τερρατώδη εξουσιαστικά κράτη όπως η ΕΣΣΔ και η Κίνα οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα πως ήταν λάθος η Μαρξική θεωρία. Ωστόσο όπως αποδεικνύει ο Γκερίν στα βιβλία του η πραγματική Μαρξική θεωρία δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά. Συνεπώς δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη πραγματική Μαρξική θεωρία με τις στρεβλώσεις των εξουσιομανών δικτατόρων που εκμεταλλεύτηκαν Μαρξιστική φρασεολογία για να κοροϊδέψουν όσους δεν γνώριζαν τις πραγματικές θέσεις του Μαρξ και του Ένγκελς.

Ο ίδιος ο Μαρξ, καθώς και ο Ένγκελς, παραδέχτηκαν το 1871 σε μια συνάντηση στη Πρώτη Διεθνή μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας πως έπρεπε να είχαν γράψει αλλιώς το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του 1848, στο οποίο κάλεσαν τους προλετάριους να οργανωθούν σε κόμμα και να εγκαθιδρύσουν ένα επαναστατικό κράτος στο οποίο το προλεταριάτο θα ήταν οργανωμένο ως η νέα άρχουσα τάξη της κοινωνίας. Ο Μαρξ εξήγησε πως ο λόγος της ήττας της Παρισινής Κομμούνας ήταν η διατήρηση της κρατικής ιεραρχικής εξουσιαστικής δομής.

Οι εξουσιαστές Μαρξιστές πιστεύουν στην συγκεντρωποιημένη κομματική δικτατορία και ξεχνούν επίτηδες πως ο Μαρξ στο λόγο του στη Πρώτη Διεθνή το 1871 αναθέωρησε τις απόψεις του που είχε εκφράσει στο Μανιφέστο. Κι αυτό σημαίνει πως ο Μαρξισμός είναι πλήρως συμβατός με μια ελευθεριακή στρατηγική επανάστασης με οριζόντια αντι-ιεραρχική αυτο-οργάνωση του προλεταριάτου. Αυτός είναι ο Ελευθεριακός Μαρξισμός.

Ο Ελευθεριακός Μαρξισμός διαφέρει από τον Αναρχισμό (Αναρχοκομμουνισμό) στο οτι οι Αναρχικοί δεν χρησιμοποιούν την Μαρξική θεωρία και ειδικότερα την επιστημονική μέθοδο ανάλυσης τού Ιστορικού Υλισμού που δίδαξε ο Μαρξ, και επίσης στο οτι ο Ελευθεριακός Μαρξισμός εφαρμόζει τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας σε αντίθεση με τους Αναρχικούς (Αναρχοκομμουνιστές) που εναντιώνονται στον κεντρικό σχεδιασμό λόγω της έλλειψης επιστημονικότητας των αναρχικών θεωριών τους.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας πρέπει να είναι σε παγκόσμιο πλανητικό επίπεδο καθώς η οικονομία είναι ένας παγκόσμιος πλανητικός μηχανισμός. Όμως ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας που θέλουν να εφαρμόσουν οι Ελευθεριακοί Μαρξιστές δεν χρειάζεται κεντρικό κράτος. Έτσι ο Ελευθεριακός Μαρξισμός αντιτίθεται σθεναρά στον εξουσιαστικό Μαρξισμό των κομμάτων τα οποία διαστρεβλώνουν τη πραγματική ουσία της θεωρίας του Μαρξ.

Ο παγκόσμιος κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας σύμφωνα με τις αρχές του Ελευθεριακού Μαρξισμού μπορεί να γίνει από αποκεντρωμένες ανεξάρτητες τοπικές κοινότητες, χωρίς κεντρικό κράτος, καθώς η κάθε κοινότητα από την τοπική της ανοιχτή συνέλευση θα στέλνει άμεσα ανακλητούς εκλεγμένους αντιπροσώπους σε μια παγκόσμια κεντρική συνέλευση η οποία θα θέτει τους στόχους του κεντρικού σχεδιασμού της παγκόσμιας οικονομίας και το σχέδιο θα εφαρμόζεται από τις αποκεντρωμένες τοπικές κοινότητες.

Ο παγκόσμιος κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος να καταργηθεί πλήρως ο καπιταλισμός και να μπορέσει η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο καπιταλισμός.

Η παγκόσμια κεντρική συνέλευση κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας δεν θα είναι κεντρική κυβέρνηση καθώς δεν θα έχει καμία άλλη αρμοδιότητα πέρα από την προετοιμασία του κεντρικού σχέδιου της παγκόσμιας οικονομίας. Τα μέλη της συνέλευσης θα είναι άμεσα ανακλητά από τις τοπικές κοινότητες που τους εξέλεξαν. Η παγκόσμια κεντρική συνέλευση δεν θα βγάζει νόμους και διατάγματα, ούτε θα παίρνει αποφάσεις για την κοινωνική οργάνωση στις τοπικές κοινότητες καθώς αυτές οι αρμοδιότητες θα είναι θέμα των συνελεύσεων της κάθε κοινότητας.

Ο Ελευθεριακός Μαρξισμός λοιπόν αποτελεί έναν τρίτο πολιτικό πόλο, πέρα από τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις των Αναρχικών (Αναρχοκομμουνιστών) και τις δικτατορικές εξουσιομανείς βλέψεις των εξουσιαστών που σφετερίζονται το όνομα του Μαρξ. Ο Ελευθεριακός Μαρξισμός με τον παγκόσμιο κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας είναι επιστροφή στις αυθεντικές ιδέες του Μαρξ και του Ένγκελς που είναι οι μόνες επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδέες που καταργούν πλήρως τον καπιταλισμό.

Ως μεθόδους αγώνα, ο Ελευθεριακός Μαρξισμός δέχεται οποιεσδήποτε μέθοδους είναι οριζόντια αυτο-οργανωμένες από το προλεταριάτο και είναι αποτέλεσμα επιστημονικής ανάλυσης των κοινωνικών συνθηκών σύμφωνα με τις αρχές των Μαρξ και Ένγκελς.

Στον Ελευθεριακό Μαρξισμό, πρωτοπορεία είναι όσοι προλετάριοι έχουν μελετήσει τη θεωρία του Μαρξ και την διδάσκουν στους υπόλοιπους μέσα από αντι-ιεραρχικές οριζόντιες διαδικασίες έτσι ώστε όλο το προλεταριάτο ως σύνολο να μπορέσει να εφαρμόσει σωστά τη θεωρία με τη δικιά του αυτο-οργανωμένη δράση, χωρίς κεντρικές εντολές από κάποιο κόμμα ή ιεραρχική οργάνωση.

Ένας Ελευθεριακός Μαρξιστής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *