Ο ΤΡΟΜΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΡΟΝΟΙΟΥ

Ρεπορτάζ

Ο τρομοϊός είναι πολύ ισχυρότερος του κωρονοϊού!

Η καινούρια πανδημία του Κορονοϊού επιδρά σε διάφορα φάσματα της κοινωνίας από την υγεία, την πολιτική, μέχρι και την οικονομία. Αποτελεί ευκαιρία για την πολιτική εξουσία να συγκαλύψει δικά της λάθη και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, καθως, επίσης, και για να εφαρμόσει τακτικές επιτήρησης που στρατιωτικοποιουν της κοινωνία.

Ασία   Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης   Κρατική καταστολή – Κοινωνικός έλεγχος   Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης   Υγεία  


post image

Ο τρομοϊός είναι πολύ ισχυρότερος του κωρονοϊού

Η καινούρια πανδημία του Κορονοϊού επιδρά σε διάφορα φάσματα της κοινωνίας από την υγεία, την πολιτική, μέχρι και την οικονομία. Στο κομμάτι της υγείας η επιστημονική κοινότητα αναφέρεται σε μια καινούρια σύνθεση ιού, με διαφορετική δομή την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει ακόμα δημιουργήσει τα αντισώματα για να τον καταπολεμήσει από μόνος του.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο πανικός που έχουν σπείρει τα ΜΜΕ και αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι είναι δικαιολογημένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και έχουν αποβιώσει ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Σε μικρότερες ηλικίες υπάρχει περίπτωση άνθρωποι να έχουν νοσήσει δίχως να το έχουν καταλάβει καν (δεν το γνωρίζουμε ακόμα όπως δεν γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον ιό) και μόνο ένα 2% του πληθυσμού που έχει προσβληθεί, κατέληξε.

Κοινές γρίπες στην Ελλάδα σκοτώνουν πολύ περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο σε σχέση με τον κορονοϊό. Επομένως, μέχρι να κυκλοφορήσει το οποιοδήποτε αντίδοτο ή εμβόλιο, πρέπει να τηρούμε τους απλούς κανόνες υγιεινής όπως λειτουργούμε σε κάθε γρίπη ή ιό.

Ο πανικός και η συνεχή έλευση σε νοσοκομεία χωρίς ουσιαστικό λόγο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων λόγω του ελλιπές προσωπικού και των πενιχρών μέσων που διαθέτει. Η άσκοπη χρήση μασκών και αντισηπτικών μόνο τις εταιρίες παραγωγής μπορεί να ωφελήσει και όχι εμάς τους ίδιους.

Όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι, είναι μια ευκαιρία (ειδικά για την Ελλάδα) για την πολιτική εξουσία ώστε με την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος να συγκαλύψουν δικά τους λάθη και ευκαιριακά να εκμεταλλευτούν τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας ψηφίζοντας ότι θέλουν να περάσουν αναίμακτα.

Απτό παράδειγμα η κατάργηση της 13ης σύνταξης, ενώ όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το αν θα γίνει το καρναβάλι στην Πάτρα ή αν θα μπουν φυλακή 2 χρόνια όσοι καρναβαλιστούν. Αυτές είναι χρόνιες πρακτικές που το κράτος χρησιμοποιεί, το να ψηφίζονται δηλαδή πράγματα που πιθανόν να έφερναν κοινωνική κατακραυγή την ώρα που η κοινή γνώμη αποπροσανατολισμένη απασχολείται με κάτι άλλο.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στο οικονομικό κομμάτι διότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς πλήττεται γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού κλείνεται στα σπίτια του, ενώ λίγες εταιρίες-μεγαθήρια στον κλάδο- εκμεταλλεύονται την κατάσταση για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων κερδοσκοπώντας και επενδύοντας πάνω στον φόβο.

Τέλος, μια ανάλυση πιο βαθιά, αλλά επιδερμική ακόμα, του Raúl Zibechi, ο οποίος μιλά για την στρατιωτικοποίηση της κρίσης αυτής.

Αντικρίζουμε για πρώτη φορά σε μια επιδημία να πλήττεται τόσο πολύ η ελεύθερη μετακίνηση και να αυστηροποιείται το καθεστώς επιτήρησης. Συνήθως μπαίνουν σε καραντίνα όσοι άνθρωποι νοσούν και όχι οι υγιείς.

Αυτή η πρακτική που χρησιμοποίησε η Κίνα πρώτη, και ξέρουμε πολύ καλά το καθεστώς επιτήρησης που υπάρχει ήδη από τα εκατομμύρια των καμερών στο δρόμο που έχουν μέχρι και ανάλυση συμπεριφοράς, είναι ένα κοινωνικό πείραμα για το πώς οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις θα μπορέσουν να διαχειριστούν τους από τα κάτω σε περιόδους κρίσης και αμφισβήτησής τους. Άνθρωποι υγιείς ζουν φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια και, το σημαντικότερο, με δική τους πρωτοβουλία. Η τιμωρία ελοχεύει για όποιον κυκλοφορεί, δεν φοράει μάσκα ή γάντια για να πατήσει τα κουμπιά ενός ανελκυστήρα.

Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι με αυτόν τον ιό παρέχεται η ευκαιρία για ένα κοινωνικό πείραμα, για το πώς θέλουν οι εξουσιαστές μας να λειτουργούμε σε περιόδους κρίσης. Αναλόγως θα μπορούν πολύ εύκολα να αποφευχθούν ακόμα και διάφορες εξεγέρσεις ή επαναστάσεις που σκοπός τους θα είναι η σύγκρουση και η αμφισβήτηση της εξουσίας όπως στην Χιλή. Αυτό το πείραμα συμφέρει όχι μόνο την Κίνα αλλά όλες τις κοινωνικές ελίτ που υπάρχουν ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα πλήθη σε παρόμοιες καταστάσεις.

Δεν είμαστε ούτε γιατροί ούτε αυθεντίες για να κάνουμε την εργαστηριακή ανάλυση του ιού, αυτό το έχουν επωμιστεί άλλοι άνθρωποι πολύ πιο ικανοί. Εκείνο που εμείς παρατηρούμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε είναι πως ο τρόμος ενός, ώρες τώρα, όχι τόσο επικίνδυνου ιού μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην δομή της κοινωνίας μας και των συνειδήσεών μας .

Με αυτές τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, λόγω της άγνοιάς μας, είμαστε επιρρεπείς στην χειραγώγηση με αποτέλεσμα ασυνείδητα να μας οδηγούν στην όλο και περισσότερο απομόνωσή μας από το σύνολο, διότι ξέρουν πολύ καλά πως η συσπείρωσή μας είναι η μέγιστη απειλή για εκείνους.

Το δικό μας χρέος είναι να βρούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός στην ιστορική του πορεία διέρχεται κρίσεων διαφόρων ειδών και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Εμείς πρέπει να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε κανένα καθεστώς επιτήρησης, καμιά στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, κανένας απολύτως περιορισμός .

Όσο οι εξουσιαστές χτίζουν τις φυλακές μας πρέπει να μάθουμε να τις καταστρέφουμε, έως ότου τα εργαλεία που έχουν για να δημιουργούν αυτές τις φυλακές να βρεθούν στα χέρια μας και με την αυτοδιαχείριση να χτίσουμε την κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *