ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 15 ΩΡΩΝ <<ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ>> ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 3η ΗΜΕΡΑ

Ρεπορτάζ
 

Ο εισηγητής Γιάννης Τσιρώνης παρουσίασε την πράσινη οικονομική πρόταση σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα.

Ακολούθησε σημαντικός διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020 η τρίτη από τις 5 ημέρες του Σεμιναρίου  “Οι θεωρητικές Βάσεις της Πολιτικής Οικολογίας”, που διοργανώνει το Πράσινο Ινστιτούτο και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Ο εισηγητής Γιάννης Τσιρώνης, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων και πρώην αναπλ. υπουργός, παρουσίασε την πράσινη οικονομική πρόταση σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα.

Ο εισηγητής σκιαγράφησε τα σημερινά αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας, του μαρξισμού και του νεοφιλελευθερισμού Υπογράμμισε ότι αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, μεταξύ άλλων, η συντελούμενη ιδιωτικοποίηση της γνώσης, η εκθετική κατασπατάληση των πόρων, η διαφαινόμενη κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, η κατάρρευση της διαγενεακής δικαιοσύνης και  η κατάρρευση της Ηθικής. Όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα του μετακαπιταλισμού, και το αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί παρά να περιέχει την  πολιτική οικολογία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα δεν μπορούμε να οραματιστούμε μία οικονομία που δεν έχει ουδέποτε υπάρξει, αλλά τα ψήγματά της υπάρχουν ήδη γύρω μας: Στη σημασία της συμμετοχής  των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, στην απομεγέθυνση, στα εναλλακτικά νομίσματα, στη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας (ηθικές τράπεζες), στην εσωτερίκευση του περιβαλλοντικού κόστους, στη διάδοση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, στην ανάπτυξη της εξωχρηματικής οικονομίας.

Τέλος, ο εισηγητής κάλεσε «να οικοδομήσουμε ένα παράλληλο οικονομικό σύστημα που οι εργαζόμενοι του θα ζουν καλύτερα. Μπορούμε να πειραματιστούμε με οικοκοινότητες. Τα δύο συστήματα αναγκαστικά θα συνυπάρξουν και εκεί θα κριθεί πιο είναι πιο ελκυστικό, χαρίζει μεγαλύτερη ασφάλεια, είναι οικονομικότερο και όχι σπάταλο.».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο εισηγητής αφιέρωσε την παρουσίασή του στη μνήμη του φίλου και συντρόφου Κώστα Γεωργιάδη.

Τα αρχεία της εισήγησης είναι εδώ και εδώ.

Η 4η ημέρα του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 6:00-9:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 10563, στην Αθήνα με την εισήγηση του Στέφανου Παρασκευόπουλου (Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΤΕΑ, αντιπρύτανη) με θέμα «Θεωρητικοί που τροφοδοτούν την θεωρητική σκέψη για την πολιτική οικολογία».

Προσοχή: Για την διάλεξη της 27/1/2020 οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν επιβεβαίωση στο τηλέφωνο  210 3306301. Θα εκδοθεί και ειδική ανακοίνωση σε περίπτωση αναβολής.

Μετά τη λήξη του Σεμιναρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Πράσινο Ινστιτούτο (υποχρεωτική η παρακολούθηση τουλάχιστον 3 διαλέξεων).

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *