ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ρεπορτάζ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ), στην οποία συμμετείχαν οι Συνεκπρόσωποι του κόμματος κκ. Έλενα Μπότση και Δημήτρης Πολιτόπουλος, καθώς και ο κ. Σωτήρης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑ.

Αφορμή της διαδικτυακής συνάντησης ήταν η πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου, που αντιμετωπίζουν πολλά και δύσκολα οικονομικά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης παύσης λειτουργίας τους.

Όπως επισήμανε ο κ. Αντωνίου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την πλευρά του ΕΣΑ ώστε να επιτευχθεί ειδική ρύθμιση όσον αφορά στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις επιχειρήσεις και αφορούν το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος τους είναι να υπάρξει ρύθμιση τουλάχιστον 120 δόσεων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τα συνολικά χρέη του κλάδου του εμπορίου προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές εκτιμάται στα 12-15 δις. ευρώ, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Η μείωση του τζίρου σε εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις αγγίζει το 90% ενώ στους τομείς ένδυσης και υπόδησης τόσο η φετινή όσο και η περσινή άνοιξη δυστυχώς θεωρούνται ήδη χαμένες με το στοκ να παραμένει αδιάθετο στην αγορά. Οι μικρές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας περνούν δύσκολες ώρες, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν να υποστηρίξουν συστήματα πώλησης που ευνοούν ξεκάθαρα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τις πολυεθνικές εταιρείες. Τονίστηκε η ανάγκη επιδότησης εργασίας και σε άλλους κλάδους πλην του τουρισμού, αλλά και η απόγνωση επιχειρηματιών που ενώ επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα μας, τελικώς οι συνθήκες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.

Από την πλευρά του εκπροσώπου του ΕΣΑ, κ. Αντωνίου σημειώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Ενώ όπως ανάφερε η αδυναμία αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα με αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, κοκκίνισμα επιχειρήσεων και δυσοίωνες συνθήκες επιβίωσης στο μέλλον.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σημείωσαν πως τα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δημιουργούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, παρότι έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Αναφέρθηκαν στην πρόταση που έχουν θέσει προς την Κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ και των υπόλοιπων φόρων, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΕΣΑ ως ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, ενώ τόνισαν ότι ίσως ήρθε η στιγμή να τεθεί πλέον επί τάπητος το θέμα της επανάχρησης ειδών που απορρίπτονται. Η δημιουργία νέων προϊόντων από τα απορριπτόμενα και η εισαγωγή μέρους του κλάδου της ένδυσης στην κυκλική οικονομία μπορεί να οδηγήσει στην απαίτηση μέρους των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Σταθερότητας προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η ανάπτυξη επαφών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συνεχίζεται με τους εκπροσώπους φορέων της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, με σκοπό την άμεση ενημέρωση του κόμματος πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τη διερεύνηση συμμετοχής τους στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και σε άμεση συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προσπαθούν να ασκούν πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για διαμόρφωση πολιτικών που δεν θα ωφελούν μόνο τα μεγάλα κράτη του βορρά, αλλά θα στηρίζουν ξεκάθαρα και τα κράτη του Ευρωπαϊκού νότου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *