ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΜΑΡΙΝΑ ΒΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Ρεπορτάζ
 

Με την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τον Διευθυντή Χρήστο Μπούση συναντήθηκε αντιπροσωπεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, αποτελούμενη από την Συνεκπρόσωπο του κόμματος Έλενα Μπότση, τον Πρόεδρο του Πράσινου Ινστιτούτου Ηλία Γιαννίρη και την Ηλέκτρα Στροβολίδου, Μέλος της Πολιτικής Κίνησης Αθήνας & αν. Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η δημοσιογραφική δεοντολογία και η ελευθερία του Τύπου, βασικά αίτια της διαμαρτυρίας της δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ Μαρίνας Βήχου, που συνεχίζει την απεργία πείνας μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ.

Η Μ. Αντωνιάδου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ σχετικά με επικείμενο συνέδριο της ΕΣΗΕΑ, τέλη Μαΐου, για θέματα κώδικα δεοντολογίας, ενώ σχετικά με το αίτημα δημιουργίας παρατηρητηρίου άμεσου εντοπισμού θεμάτων παραβίασης της ελεύθερης ενημέρωσης ως ανεξάρτητης αρχής, που σύμφωνα με τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι ανάγκη να δημιουργηθεί από τον Πανελλήνιο Οργανισμό Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και την ΕΣΗΕΑ ισχυρίστηκε ότι ένα τέτοιο όργανο θα ήταν περιττό εφόσον οι επιτροπές δεοντολογίας και τα δύο πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν επαρκώς.

Αναφορικά με την χαμηλή θέση της χώρας μας στην παγκόσμια λίστα των χωρών σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, η Μαρία Αντωνιάδου ανέφερε, ότι δεν είναι ικανοποιημένη, αλλά η εικόνα αυτή σταδιακά βελτιώνεται (το 2015 η Ελλάδα βρισκόταν στην 91η θέση, το 2018 στην 75η θέση και το 2020 στην 65η), σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα.

Σχετικά με την προκλητική ανοχή στο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μεταδίδει διαδικτυακές εκπομπές από τη φυλακή, κάτι που όφειλε να καταγγείλει η ΕΣΗΕΑ, η Πρόεδρος παρέπεμψε στο αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Διεύθυνση των φυλακών.

Το αίτημα της απεργού Μαρίνας Βήχου που σχετίζεται επίσης με την ελευθερία του Τύπου που αφορά στην κατάθεση ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ενημέρωση των Λοιμοξιολόγων και όχι πριν και πάνω σε προεπιλεγμένες ερωτήσεις, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε, ότι στην επόμενη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σκοπεύει να ξανασυζητήσει πολλά από αυτά τα θέματα.

Επίσης, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μετέφεραν το αίτημα της Μαρίνας Βήχου να παραμείνει η φύλαξη του κτιρίου κατά τις νυκτερινές ώρες, δεδομένων των απειλών που έχει δεχτεί η δημοσιογράφος.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τοποθετώντας το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην κορυφή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών επισκέφτηκαν στην αρχή της απεργίας πείνας και συζήτησαν με την Μαρίνα Βήχου σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα (https://ecogreens.gr/oi-oikologoi-prasinoi-stirizoume-tin-apergo-peinas-dimosiografo-marina-vichou/) και διοργάνωσαν στις 22/2/2021 με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Η Πανδημία της κατευθυνόμενης ενημέρωσης είναι εδώ!” (https://ecogreens.gr/i-pandimia-tis-katefthynomenis-enimerosis-einai-edo/),

Τέλος, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετέχουν σε Επιτροπή Αγώνα για την Ελεύθερη Ενημέρωση που θα συσταθεί με αφορμή την απεργία πείνας της Μαρίνας Βήχου.

Τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα απαιτούν συντονισμένη δράση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *