ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρεπορτάζ

Διαπιστώνουμε μια στασιμότητα στη συνταγματική αναθεώρηση που κατά κοινή ομολογία αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την προσαρμογή των δικαιωμάτων του Πολίτη στα νέα δεδομένα και στην ανάγκη διαφορετικής λειτουργίας του πολιτεύματος ώστε να απαλλαγούμε από τις σημερινές δυσμορφίες του.

Παράλληλα όμως η συγκυριακή τροποποίηση του άρθρου 100 του Συντάγματος έχοντας ως συνέπεια την «απελευθέρωση» της Εκτελεστικής εξουσίας από τον εγγυητικό ρόλο για τη Δημοκρατία της τρίτης προβλεπόμενης εξουσίας, της Δικαιοσύνης, θα οδηγήσει στην συνταγματική παραμόρφωση του πολιτεύματος. Περιορίζει πολιτικά το ρόλο της Δικαιοσύνης και ενισχύει το ρόλο της Εκτελεστικής Εξουσίας που μετά την υποταγή της Βουλής στις πολιτικές της επιλογές θα συρρικνώσει καθοριστικά και τον δικαιοδοτικό έλεγχο της   από την δημοκρατικά αρμόδια Δικαιοσύνη.

Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύθηκε στο Green European Journal και αναλυτικό αγγλόφωνο άρθρο του Γ. Παρασκευόπουλου, μέλους των ΟΠ και ενεργού στη Θεματική Ομάδα Θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη και οι φίλοι και των άλλων Πράσινων κομμάτων. Το άρθρο είναι αναρτημένο στο  https://www.greeneuropeanjournal.eu/bypassing-enΕπ’ ευκαιρία, επισημαίνουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πλαίσιο του διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση κατέστησαν κοινωνούς της διαφωνίας τους για την αναθεώρηση του άρθρου 100 του Συντάγματος τόσο τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για τη συνταγματική αναθεώρηση υπουργούς όσο και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά τη θέση της διαφωνίας μας με τη τροποποίηση του άρθρου 100 Σ. Με αυτή την ευκαιρία στους ίδιους παραλήπτες απεστάλησαν η γενικότερη πολιτική τους θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις τους για αυτήν, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις των οργάνων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *