Δευτέρα, Οκτώβριος 25, 2021

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ:<<ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ>>

Ρεπορτάζ
 
 
 
 
 
 
ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ #ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φάμελλος Σωκράτης:
—————
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος με θέμα: «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα συντελέστηκε ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».
Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:
– Στις 5.7.2021 κατατέθηκε η υπ’ αριθμ.7797 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας», η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε στις 2.9.2021 και στις 23.9.2021 κατατέθηκε εκ νέου με τη διαδικασία του άρθρου 130 παρ.5 του ΚτΒ, δεν συζητήθηκε οπότε κατατίθεται ως Επίκαιρη προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
– Εργολαβικό συνεργείο για λογαριασμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας «εισέβαλε» στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για να εκτελέσει «δασοτεχνικές – φυτοτεχνικές εργασίες καθαρισμών αντιπυρικής προστασίας», ερήμην του Φορέα.
– Τα συνεργεία ξεκίνησαν «ξυρίζοντας» σε πλάτος 25μ. την ποώδη βλάστηση και αποκλάδωσαν νεαρά άτομα κουκουναριάς σε ύψος 3μ., καταστρέφοντας την εκεί υπάρχουσα φυσική αναγέννηση με τη χρήση μηχανημάτων (τσάπα – φορτωτής, θρυμματιστής, σβάρνα, φορτηγό όχημα με αρπάγη).
– Παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις οι καταστροφικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν με πολλαπλές παραβιάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο μοναδικό δάσος κουκουναριάς του Εθνικού Πάρκου. ενώ μεταξύ άλλων διανοίχθηκαν 20 μονοπάτια, μέχρι τη θάλασσα και παρενοχλήθηκαν ερευνητικές ομάδες στο έργο τους.
– Η παρέμβαση αυτή των εργολαβικών συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας έγινε χωρίς να παραδώσουν ως όφειλαν σχετική μελέτη για το είδος των εργασιών, ενώ δεν υφίστατο καμία επιστασία από πλευράς αρμοδίων Υπηρεσιών.
– το αρμόδιο ΥΠΕΝ δεν είχε ενημέρωση και όταν ενημερώθηκε από τις διαμαρτυρίες του Φορέα, ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν προέβη σε ενέργειες μετριασμού των επιπτώσεων από τις καταστροφικές παρεμβάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Τηρήθηκαν οι διατάξεις των αρ. 62, 63, 64 και 117 του ν. δ/τος 86/169 και το Π.Δ. 437/1981, σε ποια τεχνική μελέτη βασίστηκε η παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή και με ποια διαδικασία εκπονήθηκε και εγκρίθηκε αυτή εφόσον η Πολιτική Προστασία είναι αναρμόδια;
2. Γιατί αγνοήθηκαν οι τεχνικές κατευθύνσεις του θεσμικά υπεύθυνου Φορέα για την προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί απαραίτητες από τη νομοθεσία δράσεις όπως η λειτουργία συστήματος πυρανίχνευσης- πυρόσβεσης στο δάσος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ ;
—————-
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος με θέμα: «Το πρόβλημα πυροπροστασίας στο Σέιχ-Σου διογκώνεται από διαγκωνισμούς αναρμόδιων και αρμόδιων».
Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:
– Το θέατρο του παραλόγου παρακολουθούν οι Θεσσαλονικείς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διαπιστώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, εκθέτοντας αυτούς και τις περιουσίες τους σε κίνδυνο.
– Στις 30.6.2021 καταθέσαμε την υπ’ αριθμ.7686 ερώτηση για το θέμα η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για το λόγο αυτό επανακατέθηκε στις 2.9.2021 και στις 23.9.2021 με τη διαδικασία του άρθρου 130 παρ.5 του ΚτΒ, και κατατίθεται εκ νέου με τη μορφή της επίκαιρης.
– Στη προσπάθεια ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική προστασία αλλά και την προστασία από το φλοιοφάγο έντομο και ενώ είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και οι κάτοικοι και φορείς της πόλης, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις προς την κυβέρνηση εισέπραξαν σιωπή και απαξίωση.
– Στην περίπτωση του Σέιχ Σου αυτή η επιλογή οδήγησε σε εγκληματικές ολιγωρίες στην αποκατάσταση και προστασία του δάσους. Αξίζει να σημειωθεί πως το κονδύλι που διατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το Σέιχ Σου ήταν μόλις 74.400 ευρώ.
– Τα δημοσιεύματα, οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και η δυσοίωνη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ανάγκασαν την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια σε αυτοψία στο Σέιχ Σου, όπου, αφού διαπίστωσαν την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά δήλωσαν ακόμα μια φορά «αναρμόδιοι», αλλά ανέλαβαν «να σώσουν» την κατάσταση, ανακοινώνοντας συνεργασία και χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. ευρώ (τα οποία πριν 2 μήνες δεν υπήρχαν) για τον καθαρισμό 3.050 στρεμμάτων από τα 30.000 στρέμματα του Σέιχ Σου, μέσα σε 40 ημέρες.
– Αποτέλεσμα αυτού του αλαλούμ ήταν ταυτόχρονα να εξελίσσονται δύο έργα με εγκεκριμένες μελέτες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ένα με χρηματοδότηση από τον ΑΔΜΗΕ σε 1.165 στρέμματα στην περιοχή Ελαιορέματος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, και ένα σε έκταση 460 στρεμμάτων από τις δασικές υπηρεσίες, όπου αξιοποιούνται τα 74.400 ευρώ, αλλά και μία εργολαβία της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια ΚΜ και χρηματοδότηση 1,5 εκατομμύριο ευρώ χωρίς συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
– Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί για το έργο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με ποιο θεσμικό πλαίσιο συμβάσεων εκτελέστηκε , στο πλαίσιο ποιων αρμοδιοτήτων, με ποιες μελέτες και με ποια συνάρτηση με τη δασική νομοθεσία και τις δασικές υπηρεσίες, με ποιους όρους διαφάνειας και με ποιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ακολούθησε τη δασική νομοθεσία η μελέτη και εκτέλεση του έργου καθαρισμού που υλοποίησε η ΓΓ Πολιτικής προστασίας στο Σέιχ Σου, έλαβαν γνώση οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και εντάσσονται οι εργασίες αυτές στο συνολικό σχέδιο διαχείρισης και πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους;
2. Ποιος είναι αρμόδιος να διαχειρίζεται, να αδειοδοτεί, να χρηματοδοτεί και να υλοποιεί τις δράσεις διαχείρισης και προστασίας των δασικών εκτάσεων και ειδικότερα του Σέιχ Σου και πως θα εξασφαλιστεί η αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών ώστε να υπάρχει προστασία των δασών και των πολιτών και όχι εκτέλεση έργων και διαγκωνισμός αναρμοδίων όπως χαρακτήρισε την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια ο τότε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *