ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΓΚΡΟΥΠΙΕΡΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ρεπορτάζ

 

 

Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ολομέλεια της Βουλής: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «γκρουπιέρης» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ολομέλεια της Βουλής: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «γκρουπιέρης» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης


 
 

 

«Γιατί η κυβέρνηση ΝΔ διάλεξε να μη γίνει ευρεία συζήτηση αλλά fast track διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί δεν παρουσίασε το Σχέδιό της στην κοινωνία με δημόσιο διάλογο αν το Σχέδιο είναι για όλους, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της; Γιατί διάλεξε να μην καλέσει κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για να το συζητήσουμε στη Βουλή; Αν είναι διαφανές γιατί δεν κατατέθηκε στο σύνολό του στη Βουλή αλλά ψάχνουμε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα Παραρτήματα; Και γιατί προστέθηκε νέο πολυσέλιδο υλικό ενώ συζητούσαμε ήδη στην Επιτροπή; Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για όλους και δεν είναι διαφανές», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (growth strategy) που είχε και την έγκριση των θεσμών και συμπεριελάμβανε την κλιματική στρατηγική, το δημοσιονομικό απόθεμα «μαξιλάρι» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σειρά μεταρρυθμίσεων που βοηθούσαν την Ελλάδα να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. «Καταστρέφετε όμως ό,τι σάς κληροδοτήσαμε».

Η ΝΔ δεν έχει δημοκρατικές ανησυχίες, τόνισε, γιατί θεωρεί πως το Ελληνικό κράτος της ανήκει και συνεπώς μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει. Όπως επίσης δεν επιδιώκει τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου γιατί έτσι δε θα μπορεί να κάνει τακτοποιήσεις κολλητών του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και ρουσφέτια, που αυτό είναι το πραγματικό της σχέδιο.

«Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πως θέλετε να βοηθήσετε τα μεγάλα «κεφάλια» που λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος του κράτους και να κάνετε τους μεγάλους μεγαλύτερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν έχετε επιλέξει ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν προτεραιότητα, ούτε ποιες κοινωνικές ομάδες χρειάζονται στήριξη. Δεν θέλετε να ενεργοποιήσετε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα γιατί αν το θέλατε θα την είχατε συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε στη συνέχεια.

Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε επίσης τις βασικές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκει ευκαιρία να προωθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το με το Ελλάδα 2.0.

-Εισάγετε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων ώστε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση του βασικού για εμάς αγαθού του νερού, καθώς και για να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ έχετε καταργήσει και τη Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για αιτήματα που είχαν θέσει οι δανειστές και δε δεχτήκαμε το 2015, 2016 και με δική σας επιλογή, επαναφέρετε. Έχετε ενημερώσει τους Δήμους ότι σκοπεύετε να ιδιωτικοποιήσετε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ);   

-Εισάγετε νέα «δυναμική» χρέωση για το νέο Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που θα δημιουργήσετε με το διαχωρισμό του υφιστάμενου ΕΛΑΠΕ σε ένα σχήμα «καλού» και «κακού», το λογαριασμό που σάς παραδώσαμε πλεονασματικό και καταφέρατε να χρεωκοπήσετε σε ένα μόλις έτος. Σχεδιάζετε ακόμη να μη μειώσετε τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές, ενώ πρέπει λόγω προόδου των διασυνδέσεων, ακόμα ένα έμμεσο χαράτσι σε όλους τους καταναλωτές.

Αναφέρθηκε επιπλέον, στη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αδειοδότηση των ΑΠΕ που οδήγησε στην υπερθέρμανση της αγοράς και σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να εναντιώνονται στην ανάπτυξη ΑΠΕ, ένα μείζον πρόβλημα που με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προσπαθεί να «μαζέψει» μέσω Εγγυητικών Επιστολών.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά ηλεκτρισμού που, με ευθύνη της κυβέρνησης, είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας το 2020 και χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού, όπως καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών, και σε «ρεκόρ» ακρίβειας ρεύματος με την Ελλάδα να καταγράφει τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού που ξεπερνούν εδώ και ένα μήνα τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα  και σήμερα να φτάνει στα 130 ευρώ! Αναφέρθηκε ακόμη στη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας που θα ενεργοποιήσει από τις 05.08.2021 και η ΔΕΗ που θα εκτινάξει περαιτέρω το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Πρακτικά έχετε καταρτίσει μία λίστα αιτημάτων ημέτερων και «κολλητών» του Μεγάρου Μαξίμου, όπου το δημόσιο έχει ένα ρόλο «γκρουπιέρη» που μοιράζει χρηματοδοτήσεις, δάνεια ή δημόσια περιουσία. Για αυτό απουσιάζει παντελώς από το Σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης η διάσταση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Αλλά η Ελλάδα μένει πίσω στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και καταντάει τελικά με το σχέδιο της ΝΔ να μένει πίσω η Ελλάδα συνολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος, στην απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη, ως ένα παράδειγμα απουσίας της περιφερειακής διάστασης του Ελλάδα 2.0.  Δεν φτάνει που δεν προβλέπετε κανένα έργο για τη Θεσσαλονίκη στο Ταμείο Ανάκαμψης, παγώνετε και σοβαρά αναπτυξιακά έργα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί η Θεσσαλονίκη εμπορικός, ενεργειακός και αναπτυξιακός κόμβος στα Βαλκάνια. Έργα όπως το διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη έχουν σταματήσει, ενώ ακόμη και η μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο ακυρώθηκε. Την ίδια στιγμή καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, ιδιωτικοποιείται η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, η Περιφερειακή Οδός που για να κατασκευαστεί θα αποψιλωθούν και 70 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου, κλπ. Η ακύρωση των έργων logistics κλείνει την εμπορική προοπτική, την ανοιχτή ματιά της Θεσσαλονίκης προς τα Βαλκάνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *