ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ:ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ρεπορτάζ

 

Σ. Φάμελλος: Παγωμένα τα κίνητρα για την ανακύκλωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – βίντεο

 

 
 

 

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και τα αντικίνητρα για την ταφή απορριμμάτων 

 

Η απουσία πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να προχωρήσει νομοθετημένα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εργαλεία και εγκεκριμένα από την Ε.Ε. και όλους τους φορείς της χώρας, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή.

Ο Σ. Φάμελλος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στον νέο Υπουργό ΠΕΝ, Κωνσταντίνο Σκρέκα, παρά το ότι, από τον Οκτώβριο του 2019 έως σήμερα, η κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία απάντηση στις (6) κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφέρθηκε ακόμη στην «τακτική» του προκατόχου του, Κωστή Χατζηδάκη, να «παγώνει» όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να δημιουργεί παράλληλα, ένα απίστευτο αλαλούμ στην ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Σ. Φάμελλος εστίασε σε τρία συγκεκριμένα θέματα:

Εάν ο Υπουργός ΠΕΝ προτίθεται να ελέγξει, να υλοποιήσει και να συνεχίσει κίνητρα για την ανακύκλωση που έπρεπε να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι Δήμοι και οι πολίτες που έχουν υψηλή απόδοση στην ανακύκλωση θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων που όμως δεν εφαρμόζεται !
Εάν θα εφαρμοστεί η εισφορά κυκλικής οικονομίας που ενσωματώνεται στον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ που είχε και τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους ΟΤΑ αλλά και ενίσχυσης αυτών των δήμων που καθυστερούν στις δράσεις κυκλικής οικονομίας.
Εάν θα προχωρήσει το ΥΠΕΝ την πλήρη μελέτη καταγραφής ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων απορριμμάτων και ποια είναι τα ακριβή ποσοστά ανακύκλωσης, που είχε προκηρυχτεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.
Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε το σοβαρότατο θέμα της επαναφοράς του τέλους ταφής από τον κύριο Χατζηδάκη, με την κατάργηση της εισφοράς κυκλικής οικονομίας αλλά και τη συνεχή άρνησή του να συζητηθεί στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που εισήγαγε την ιδιωτικοποίηση και την καύση των απορριμμάτων, παρά επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ως απόδειξη της καθυστέρησης που δημιουργεί αυτή η πολιτική, ο Σ. Φάμελλος χρησιμοποίησε την πρόσφατη απόφαση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ στον προϋπολογισμό του 2021, όπου δεν εφάρμοσε τη νομοθετημένη υποχρέωση για κίνητρα προς τους ΟΤΑ με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός ανακύκλωσης και δε γίνεται καταγραφή των ποσοτήτων απορριμμάτων και στοιχείων για κάθε δήμο, το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και ο Σχεδιασμός Απορριμμάτων του κυρίου Χατζηδάκη, που προωθεί και την ιδιωτικοποίηση και την καύση, δε στηρίχτηκε σε επαρκή τεχνικά και ποσοτικά στοιχεία εφόσον, η σχετική μελέτη του Οργανισμού Ανακύκλωσης έχει παγώσει!

Το μόνο που προέκυψε από τις απαντήσεις του κυρίου Σκρέκα είναι ότι συμφώνησε το θέμα του Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων να έρθει στη Βουλή, επειδή ο κύριος Χατζηδάκης, τον Αύγουστο, το πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *