ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ:ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ρεπορτάζ
Μέτρα στήριξης για τους δικηγόρους που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας καταθέσαμε 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους δικηγόρους που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
Επισημαίνουμε:
➡Από τις 7 Νοεμβρίου 2020 τα Δικαστήρια της χώρας τελούν σε εκ του νόμου αναστολή. Η αναστολή αυτή σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μεγάλη μείωση της δικηγορικής επαγγελματικής δραστηριότητας, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων.
➡Η συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης είναι πλέον συντριπτική, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να αδυνατούν να συντηρήσουν τα γραφεία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τα πάγια έξοδα τους. Συνυπολογίζοντας την οικονομική ζημία που υπέστησαν κατά την διάρκεια της πλήρους αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων από 7-3-2020 έως 31-05-2020, οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων.
➡Η αποσπασματική οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους δικηγόρους, είτε με την επιδότηση-voucher του «σκόιλ ελικίκου», είτε μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας (στους οποίους ελάχιστοι κατάφεραν να συμπεριληφθούν λόγω των ελλιπών κριτηρίων που τέθηκαν) δεν έχει συμβάλει στην οικονομική τους επιβίωση ούτε στο ελάχιστο.
➡Η έως τώρα κυβερνητική συμπεριφορά προς τους δικηγόρους δεν προβλέπει ουσιώδεις λύσεις στην συνεχώς μειούμενη δικηγορική ύλη, αλλά μόνο αναβολή των οφειλών τους, τις οποίες τελικά θα κληθούν να καταβάλλουν στο άμεσο μέλλον.
➡Συνεπώς είναι αναγκαία η περαιτέρω μέριμνα για την στήριξη του δικηγορικού σώματος με άλλους τρόπους (πχ κούρεμα χρεών και φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μετά το Μάρτιο 2020).
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *